Tips tegen het leed dat kapotte of verloren USB stick heet

Tips tegen het leed dat kapotte of verloren USB stick heet USB stick, Pen drive, USB flash drive, of hoe u ze ook noemen wil, iedereen heeft er tegenwoordig wel een of meerdere exemplaren van in huis. Ideaal om bestanden mee te nemen en altijd bij de hand te hebben. Er past steeds meer data op en ze zijn, qua afmeting, eerder kleiner dan groter geworden. Helaas worden de nadelen van USB sticks vaak pas duidelijk als het kalf verdronken is, of in dit geval de USB stick kapot of verloren is. De laatste jaren zijn USB sticks flink in capaciteit gegroeid. Capaciteiten van meerdere gigabytes als bijvoorbeeld 32GB of zelfs 64GB zijn al vrij normaal. Meest gebruikt zijn de 2,4,8 en 16GB sticks. Tegenwoordig krijg je (goedkope) sticks met reclame, van 2GB of 4GB al cadeau. Een USB stick is dan ook een erg handig en relatief goedkoop medium om bestanden mee te nemen.


Kapotte USB stick of dataverlies

USB sticks zijn in principe behoorlijk robuust. Menig USB stick overleeft een ritje in de wasmachine, hoewel vochtschade wel tot corrosie en daarmee uiteindelijk tot problemen kan leiden. Desondanks kan er hardwarematig iets stuk gaan, bijvoorbeeld de controllerchip of de NAND flash geheugenchip(s). Wat ook nogal eens gebeurd is een beschadiging aan de connector, deze kan verbuigen of afbreken. Als een USB stick helemaal niet meer wordt herkend of windows vraagt om hem te formatteren dan duidt dat meestal op een hardware probleem. Het kan natuurlijk ook aan de USB poort of driver liggen, probeer hem dan ook altijd even in een andere USB poort, liefst op een andere PC/laptop.

Als u een USB stick heeft met een afgebroken of beschadigde connector dan is het vaak nog goed mogelijk om dit te herstellen met enig soldeerwerk, zodat u in elk geval uw data weer terug kan krijgen. Is het echt belangrijk en mag het geld kosten, neem dan contact op met een data recovery bedrijf, die ook aan USB stick data recovery doet.

Lijkt de USB stick te functioneren maar zijn er geen bestanden zichbaar, missen er bestanden of zijn er problemen met het lezen van bestanden dan is het soms mogelijk om met speciale recovery software hier iets aan te doen. Gebruik de USB stick dan niet meer! Door schrijfacties kan er namelijk (meer) data onherstelbaar verloren gaan. U kunt het zelf proberen met (al dan niet gratis) op internet te vinden recovery software. Gaat het om belangrijke data, dan is het niet aan te raden om er zelf mee te gaan ‘prutsen’, schakel bij voorkeur dan direct een data recovery bedrijf in. Hierdoor zijn de kansen om uw bestanden te herstellen het grootst.

Verliezen van USB sticks

Het verliezen van iets is altijd vervelend, zo ook als het om een USB stick gaat. Meestal is de fysieke waarde van een gemiddelde USB drive niet zo groot. De data kan echter van grote waarde zijn.

Er zijn hierbij twee zaken van belang:
  • verlies van de data als dit niet elders beschikbaar is (zorg voor backups!)
  • de data komt in handen van derden: privacy of bedrijfsgevoelige informatie op straat. (gebruik encryptie!)

Sleutelwoorden hierbij zijn backups (reserve kopie) en encryptie (data versleuteling). Het maken van regelmatige backups van belangrijke data is altijd noodzakelijk, maar zeker als deze op een USB stick staat. Privacy gevoelige gevens kunt u beschermen door middel van encryptie. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden voorhanden; van speciale USB sticks met hardwarematige encryptie, tot softwarematige oplossingen, als bijvoorbeeld het gratis te verkrijgen TrueCrypt. U kunt bijvoorbeeld ook al simpelweg bestanden opslaan in een WinZip bestand met een wachtwoord.
Denk niet dat overkomt mij niet: in het nieuws duiken regelmatig berichten op dat er ergens een USB stick is gevonden met grote hoeveelheden privacy gevoelige informatie.

Verstandig omgaan met USB sticks

  • Zorg voor backups! Het is NIET verstandig om data alleen aan een USB stick toe te vertrouwen. Dit is helemaal van belang als er altijd rechstreeks met bestanden op de USB stick wordt gewerkt. Bijvoorbeeld: veel studenten/scholieren werken continue met dezelfde USB stick omdat dan alles bij de hand is en er overal gebruik van kan worden gemaakt. Het is erg zuur om bij een defect of verlies van de USB stick ineens alles kwijt te zijn.
  • Gebruik een vorm van encryptie voor bestanden die niet in handen van derden mogen vallen.
  • Het geheugen van een USB stick kan een beperkt aantal keren beschreven worden. Als u rechtstreeks bestanden op een USB stick bewerkt dan kan het aantal schrijfacties sterk toenemen en daarmee de levensduur verminderen. Bij intensief gebruik is het dus aan te raden om dat te voorkomen. Hoe lang een USB stick mee gaat hangt echter niet alleen van het gebruik af, maar onder andere ook van de kwaliteit van de gebruikte geheugen chips.
  • Tips tegen verliezen. Knoop er een lint/touw aan. Zorg voor een vast opbergplek, bijvoorbeeld in een apart vakje in de tas/rugzak. Vergeet u hem vaak weer uit de PC te halen: doe hem in een doosje en leg het doosje naast het toetsenbord als u de USB stick gebruikt.
  • USB stick veilig verwijderen. Gebruik in windows altijd de optie "veilig verwijderen", rechtstonder in de taakbalk, voor USB sticks! Heel vaak gaat het wel goed als u dit niet doet, maar u loopt hiermee wel risico op dataverlies!

Tips en advies om een nieuwe USB stick te kopen

Het lijkt simpel, koop de goedkoopste stick van de gewenste grootte, maar zo simpel is het helaas niet. De ene stick is de andere niet! Naast de kwaliteit en robuustheid speelt met name de snelheid een steeds belangrijkere rol. Wilt u de hoogste snelheid en heeft u USB 3.0 poorten dan kunt u overwegen een snelle USB3 stick aan te schaffen. Deze zijn echter nog wel aanzienlijk duurder dan USB2 sticks. Ze kunnen gelukkig ook wel in een USB2 poort gebruikt worden, maar dan uiteraard ten koste van het snelheidsvoordeel.

Snelheid

Binnen het uitgebreide assortiment verkrijgbare USB2 sticks zit er echter een aanzienlijk verschil in met name de schrijfsnelheid. De hele goedkope standaard sticks halen vaak maar net 4 a 5 MB/s. De betere zijn een factor 5 a 6 sneller! Als u alleen maar met enkele en niet te grote bestanden per keer werkt dan maakt dit uiteraard niet zoveel uit. Bedenk echter wel dat de sticks steeds groter zijn geworden en ook vaker voor grote multimedia bestanden worden ingezet.
Stel u zet een 16GB stick vol met films van uw vakantie. Met een snelle stick is dat in een minuut of 10 gepiept. Langzame sticks doen er makkelijk een uur of meer over. Met een groot aantal relatief kleinere bestanden, bijvoorbeeld uw vakantie fotos’s kan het verschil nog groter zijn tot zelfs enkele uren.

Formaat en uitvoering

Er is hierin natuurlijk heel veel keuze, hoewel als u voor een sneller type gaat de keuze al beperkter is. Sommigen zweren bij een USB stick met een uitschuifbare connector zodat ze het beschermdopje niet kunnen verliezen. Bedenk hierbij dat een goede kwaliteit connector wel van belang is voor een betrouwbare werking. De hele kleine platte USB sticks met geen volledige connector, die uit niet veel meer bestaan dan een dun plaatje plastic met enkele contactstreepjes die je in een USB slot moet zien te krijgen zijn niet echt aan te raden. Gaat u nogal ruw met uw USB stick om dan kunt u bijvoorbeeld een robuuste uitvoering in aluminium overwegen.

Conclusie

Uiteraard kost een kwalitatief betere en snellere USB stick meer. Het zal dus van het gebruik afhangen wat de beste keus is. Bij incidenteel gebruik volstaat een goedkope stick, bij dagelijks gebruik is een betere wel aan te raden.
De goede merken hebben vaak verschillende series, een wat goedkopere en langzamere en een duurdere, snellere en kwalitatief betere variant. Goede en snelle USB sticks zijn bijvoorbeeld te vinden in de Patriot Xporter XT of Corsair flash voyager GTR serie. Andere bekende merken met goede sticks zijn bijvoorbeeld Kingston, Transcend en Sandisk. Heeft u een stick op het oog, controleer dan de specificaties op de website van de fabrikant. De snelle en betere sticks vermelden vaak overigens wel de snelheid op de verpakking. Kijk in elk geval uit met hele goedkope onbekende merken. Ook hier geldt, goedkoop is uiteindelijk vaak duurkoop.
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruik Windows ReadyBoostGebruik Windows ReadyBoostAls je je werkgeheugen onder Windows wilt vergroten, maak dan gebruik van de Windows ReadyBoost. Readyboost geeft een mo…
Repareren van een kapotte USB-stickRepareren van een kapotte USB-stickHet komt regelmatig voor dat een USB-stick kapot gaat en dat mensen bang zijn dat de informatie die op de stick staat ve…
Usb-stick handig en onmisbaarUsb-stick handig en onmisbaarDe usb-stick heeft de vertrouwde diskette vervangen. Het is dan ook een 'next generation storage device' dus een nieuw t…
Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook nu eigenlijk? De Chromebook is een computer met het besturingssysteem van Google: Chrome OS. De Ch…

Vakantieveiling: veilingen van vakantiesVakantieveiling: veilingen van vakantiesVakantieveilingen is het online bieden op vakanties, tickets voor concerten, avondjes uit of dagjes weg en nog veel meer…
Anoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen op het internet kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van een proxy server. Je IP adres verbergen kun…
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.