Informatie van internet gebruiken voor werkstukken

Informatie van internet gebruiken voor werkstukken Wanneer we iets willen weten googelen we informatie. De vraag is alleen, hoe doe je dat en welke stappen doorloop je in het zoeken naar en verwerken van informatie. Het nadeel van internetinformatie is dat dit niet altijd even betrouwbaar, recent of volledig is. Je zal dus de juiste zoektermen moeten gebruiken, de informatie moeten beoordelen naar zijn betrouwbaarheid en goed in de gaten moeten houden wat je zoekt. Hierin moet je hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden.

Definieer het probleem

Bij het definiëren van het probleem, stel je jezelf de volgende vragen:
  • welke informatie heb ik nodig, wat is mijn onderwerp (wie, wat, waar, hoe en eventuele gevolgen)
  • hoe breed is het onderwerp, is het verstandig om mijn onderwerp af te bakenen
  • welke vragen heb ik, waarop zoek ik antwoorden
  • wat weet ik al, welke voorkennis heb ik over het onderwerp, kan ik hier op voortborduren

Zoek informatie

Allereerst bepaal je je zoekstrategie. Hoe ga je informatie verzamelen en hoe zoek je deze. Je gaat hierbij bepalen welke zoekwoorden je gaat gebruiken. Schrijf de zoekwoorden die je gebruikt hebt ook op zodat je weet wat je gedaan hebt en je bij te weinig resultaat eventueel op zoek kan naar synoniemen.

Het kan helpen om voordat je gaat zoeken een mindmap te maken. Zo maak je voor jezelf inzichtelijk wat je weet en wat je wil weten. Weten wat je niet weet, maakt het makkelijker om gericht te zoeken.

Maak gebruik van verschillende zoekmogelijkheden, denk hierbij aan:
  • geavanceerd zoeken, dit vind je bij Google onder instellingen
  • twee zoekwoorden tussen aanhalingstekens plaatsen, zodat je enkel de resultaten te zien krijgt die bij deze twee zoekwoorden horen
  • na je zoekwoord een spatie en daarna een minteken plaatsen met daarachter het woord wat je niet terug wil zien in je zoekresultaten
  • heb je op een bepaalde website relevante informatie gevonden en wil je meer informatie die hierop lijkt dan kan je dit vinden door in de zoekbalk related: en hierachter de website vermelden
  • zoek je wetenschappelijke artikelen, probeer dan Google Scholar, Picarta, PubMed of Scopus

Filter bubble

Verder bestaat er ook nog iets wat de 'filter bubble' genoemd wordt. Dit betekent dat Google je zoekgegevens op internet bijhoudt en deze gebruikt om te voorspellen welke websites je wil zien. Google past de zoekresultaten hierop aan. Zo kan het dat twee mensen met dezelfde zoekopdracht, andere zoekresultaten te zien krijgen. Google probeert op deze manier in plaats van een zoekmachine, steeds meer een antwoordmachine te worden.

Selecteer informatie

Bij het selecteren van de informatie is vooral de betrouwbaarheid belangrijk. Op welke site heb je de informatie gevonden. Worden hierbij bronnen vermeld? Hoe betrouwbaar zijn de bronnen? Scan de sites voordat je ze echt gaat lezen.

Probeer informatie altijd te verifiëren. Zoek meerdere websites waarop dezelfde informatie staat en beoordeel ook deze websites op hun betrouwbaarheid. Enige voorkennis maakt het beoordelen van de aangeboden informatie makkelijker.

Wanneer je de conclusie hebt getrokken dat de informatie betrouwbaar is, kan je deze bewaren om later te gebruiken.

Houd ook in de gaten wat echte informatie is en wat een advertentie. Bovenaan in de zoekresultaten zijn meestal de gesponsorde links te vinden. Je herkent ze aan het vakje met de tekst Adv.

Presenteer informatie

Alle gevonden informatie kan je nu gebruiken om een werkstuk of scriptie te maken, of voor andere doeleinden. Misschien kom je in deze fase op nog andere vragen. Het is mogelijk dat de verkregen informatie weer andere vragen oproept. Ook nu gebruik je de eerdere stappen om deze vervolginformatie naar boven te krijgen. Je achtergrondkennis is nu iets groter, waardoor het makkelijker wordt om de informatie die je nu ziet op betrouwbaarheid te beoordelen. Probeer wel hoofdzaken van bijzaken gescheiden te houden en zorg voor een heldere structuur.

Reguleer en evalueer

Heeft jouw zoekstrategie de juiste resultaten opgeleverd en heb je tijdens je zoektocht het overzicht kunnen bewaren? Evalueer je manier van zoeken en de resultaten. Zo zie je hoe je dit de volgende keer beter kunt doen.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trendy verfrissing - Aziatische bubble teaHet is bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken: bubble tea. Bubble tea, ook wel bekend onder de naam Pearl Tea…
Succesvol solliciteren met behulp van GoogleSuccesvol solliciteren met behulp van GoogleBij het vinden van een baan en bij de voorbereidingen op het sollicitatiegesprek kunt u niet meer zonder internet. Via z…
De Wubble Bubble Ball: bel die niet knaptDe Wubble Bubble Ball is een opblaasbare bal die er bijna net zo uitziet als een zeepbel. Het is net zo elastisch en bew…
Bubble Tea - thee met balletjesBubble Tea - thee met balletjesNa de koffietenten op elke hoek van de straat volgen de theebars: de theeverkopers gaan de strijd aan met de koffieketen…
Hoe kan ik mijn oude computer sneller maken met ReadyBoost?Wil je je oude computer sneller maken? De eerste stap die veel mensen zetten is om de computer op te schonen. Maar ook n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JeongGuHyeok, Pixabay
  • Online masterclass “Google je wijs” van de Open Universiteit
  • http://hoadd.noordhoff.nl/sites/7550/_assets/7550d02.pdf
  • https://www.mediawijsheid.nl/informatievaardigheden/
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.