Zelf een website maken met Blogger, Joomla of WordPress?

Zelf een website maken met Blogger, Joomla of WordPress? Overweeg je om zelf een eigen website te maken met Blogger, Joomla of WordPress software? Wat zijn globaal de mogelijkheden en de voor- en nadelen van elk van die programma's? Is het technisch mogelijk om later eventueel je site om te zetten van bijvoorbeeld Joomla naar WordPress of omgekeerd? Is het zelf bouwen van een site als je een echte beginner op het gebied van webdesign bent relatief gemakkelijk? Wat moet je echt weten voordat je kiest voor een bepaald websiteprogramma?

Blogger, Joomla of Wordpress?

Heb je weinig of geen kaas gegeten van de technische kant van het bouwen van een website en ben je vooral op zoek naar een makkelijke manier om zelf, snel en zonder ingewikkeld gedoe, een eigen site te maken? De bekendste websiteprogramma's zijn:

Blogger (van Google)

Wil je voor het eerst een eigen website maken? De kans bestaat dat je in eerste instantie denkt aan het bekende Blogger (van Google).

Voordelen van Blogger

Een belangrijk voordeel van het gebruiken van Blogger is dat je nooit iets hoeft te updaten of upgraden. Je hoeft zelfs geen backups te maken. En over de beveiliging van je site hoef je evenmin druk te maken. Dat doet Google Blogger allemaal voor jou.

Voor beginnende webmasters kan Blogger dus zeker interessant zijn. Bovendien is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan je site te monetiseren met bijvoorbeeld Adsense of Amazon affiliate.

Nadelen van Blogger

Een belangrijk nadeel van de Google Blogger software voor websites is dat je aanzienlijk minder keus heb om de site naar je eigen inzichten aan te passen en bepaalde functies toe te voegen. Zo kun je geen webshopfunctie aan de site toevoegen.

En, bovendien, als je eens in een onbewaakt ogenblik een van de voorwaarden van het Google-beleid zou overtreden, loop je het risico dat je site wordt geband. Als je dan niet over een recente back-up van je artikelen of blogs beschikt, ben je dus alles kwijt en mag je hopen dat je je informatie kunt redden' via de Google-cache.

Daarbij komt nog dat als Google ooit zou besluiten om te stoppen met het aanbieden van Blogger, je met een probleem zit. Je bent dan je in de loop van de tijd opgebouwde positie in de zoekmachines kwijt. Want dan heb je technisch niet meer de mogelijkheid van een zogenaamde 301-verwijzing van je oude naar je nieuwe site om je positie 'mee te nemen'. Een 301-verwijzing (ook wel 301-redirect genoemd) is een permanente doorverwijzing van een niet-gekozen of verouderde link naar de nieuwe, gekozen link. Als je de URL van een artikel of blog wilt wijzigen, kun je dus het beste gebruik maken van een 301-verwijzing.

Mogelijkheid van conversie Blogger-site naar Joomla- of WordPress-site

In beginsel is het mogelijk om een Blogger-site later om te zetten naar bijvoorbeeld een WordPress-site. Dat kun je zelf doen of laten doen met behulp van de importfunctie van WordPress. Iets dergelijks is mogelijk voor Joomla.

Overigens, als je graag direct wilt gaan bloggen zonder eerst een eigen site te hoeven opzetten, is het praktischer te kiezen voor een site op wordpress.com dan op blogger.com. In beide gevallen hoef je niet zelf software te installeren en te zorgen voor de beveiliging, backups enzovoorts. Maar als je een site op wordpress.com later naar een zelfgehoste WordPress-site wilt converteren, is de overstap een stuk simpeler. Bovendien heb je dan al praktische ervaring met het werken met WordPress opgebouwd.

Veel mensen die een tijd met Blogger hebben gewerkt en graag willen overstappen op een flexibeler programma om websites te maken, zien vaak als een berg op tegen het omzetten van hun website(s) naar WordPress of Joomla. Ze zijn bang dat ze na de overstap de opgebouwde positie in de zoekmachines kwijtraken of dat hun geregelde bezoekers hen niet meer kunnen vinden. Deze twee problemen kunnen met een permanente doorverwijzing (301-verwijzing) worden voorkomen.

Joomla

Een populair programma om zelf een website te maken, is Joomla. Dit programma wordt niet voor niets meestal in één adem genoemd met WordPress.

Voordelen van Joomla

Joomla is open source software die gratis beschikbaar is. Je kunt een website met Joomla zelf kunt hosten bij een provider van je eigen keus. Joomla biedt veel verschillende mogelijkheden om de website naar je eigen inzichten aan te passen. Er zijn ook veel plug-ins beschikbaar.

Wie denkt aan een eigen webwinkel, kiest meestal voor Joomla. Weliswaar heb je ook bij gebruik van WordPress mogelijkheden om een eigen webshop op de site te hebben, maar de mogelijkheden van Joomla op dit punt zijn uitgebreider.

Nadelen van Joomla

Op dit moment zijn er aanzienlijk minder gebruikers van Joomla dan van WordPress. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat het leren werken met Joomla wat moeilijker is en meer tijd kost.

Een zelfgehoste site vraagt om het geregeld maken van een backup en het actualiseren van de software. Dat geldt ook voor Joomla. Als je niet geregeld op de nieuwste versie van de Joomla-software overschakelt, vraag je om beveiligingsproblemen.

Zie je op tegen de technische kant van het maken van een eigen website, dan kun je overwegen om een website professioneel te laten ontwerpen met behulp van Joomla.

Mogelijkheid van conversie Joomla-site naar WordPress-site

Mocht je op een gegeven moment je Joomla-site willen converteren naar een WordPress-site dan is dat eenvoudig mogelijk met behulp van de ingebouwde importfunctie van WordPress. Natuurlijk wil je daarna dan de lay-out en functionaliteit afstemmen op je smaak en behoefte. Eventueel kun je hiervoor een webdesigner inhuren.

WordPress

Wil je een eigen site maken, dan is de kans groot dat je in eerste instantie denkt aan WordPress. Dit open source websiteprogramma is zeer populair, zowel bij makers van hobbysites als van zakelijke websites.

Voordelen van WordPress

WordPress is niet alleen gratis, maar ook bijzonder gebruikersvriendelijk. Oorspronkelijk was deze software bedoeld als bloggingsprogramma, maar tegenwoordig is het een volwaardig content management systeem (cms). En je kunt het zelfs gebruiken als een handige database. Bovendien is het tegenwoordig mogelijk om er met behulp van een plug-in een webwinkeltje mee op te zetten.

Kortom, WordPress biedt talloze mogelijkheden om er een flexibele website mee te bouwen die precies aan al je wensen voldoet. Dat geldt vooral als je WordPress zelf host. Dat geldt in mindere mate als je een gratis website op wordpress.com neemt. In het laatste geval krijgen je bezoekers advertenties van wordpress.com te zien. Als maker van zo'n site op wordpress.com krijg je echter niets van de opbrengst en bovendien is het niet toegestaan om je site te monetiseren.

Een zelfgehoste versie van WordPress wordt vooral graag gebruikt door bloggers en andere mensen met een hobbymatige website, maar bijvoorbeeld ook door de online versie van de krant de New York Times en door talrijke bedrijven.

Nadelen van WordPress

Net als alle andere zelfgehoste sites vraagt ook WordPress aandacht voor de beveiliging van je site. WordPress op zich is relatief veilige software die door zeer geregelde updates veilig wordt gehouden.

Natuurlijk blijft het belangrijk voor back-ups te zorgen, voor het geval er eens iets mis gaat. Je kunt WordPress tegenwoordig op een handige manier actueel houden, omdat de nieuwste software als default zichzelf standaard installeert. Je hebt er dus geen omkijken meer naar. De updates van de plug-ins moet je wel telkens zelf installeren.

Wat de beveiliging van WordPress betreft: er zijn verschillende handige plug-ins om de veiligheid van de site te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan All in One WP Security and Firewall. Deze plug-in is relatief eenvoudig in het gebruik.

Zelf een website bouwen of liever laten bouwen?

Wat is er leuker dan zelf knutselen aan een eigen website met Joomla of WordPress? En om net zo lang te experimenteren met de indeling, kleurstellingen en functionaliteit totdat je helemaal tevreden bent met het resultaat?

Wil je je helemaal niet verdiepen in de technische kant van het maken van een website, dan kun je overwegen hiervoor eventueel een webdesigner inschakelen.

Webontwikkelaars hebben meestal een site waarop je voorbeelden van hun werk kunt zien. Kijk of je in hun portfolio aantrekkelijke resultaten van hun werk vindt. Webdesign is niet alleen een kwestie van deskundigheid, maar ook van smaak.

Natuurlijk zijn ook de tarieven voor de ontwikkeling van een site van belang. Voor het laten opzetten van een hobbysite ben je soms al voor enkele tientjes klaar. Wil je een zakelijke website laten ontwerpen die SEO-geoptimaliseerd is, kost je dat vanzelfsprekend een heel stuk meer.

Overigens, evenals de meeste ander websiteprogramma's werkt WordPress met een combinatie van html, css, php en javascript. Voor een simpele site zonder toeters en bellen heb je van die webtalen weinig of geen kennis nodig. En als je je site aan je persoonlijke wensen wilt aanpassen, vind je diverse handleidingen en tutorials om je de beginselen ervan te leren. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een cursus website maken. Op zo'n cursus leer je handige tips om je website naar je eigen smaak te bouwen.
© 2014 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf website makenZelf website makenMisschien ben je wel een zelfstandige met een eigen zaak, een particulier met een interessante hobby of je wil gewoon je…
Webdesign software voor Mac gebruikersWebdesign software voor Mac gebruikersAls webdesigner en Mac gebruiker bestaat er een verscheidenheid aan professionele kwalitatieve programma's die je niet e…
Een goede website: Hoe pak je dit aan?Een goede website: Hoe pak je dit aan?Voor iedere onderneming is het het heel erg belangrijk om er een goede website op na te houden. Zeker voor een startende…

Hoe verwijder je malware van je computer?Hoe verwijder je malware van je computer?Als je met adware (denk aan pop-ups met reclame), spyware of andere malware wordt geconfronteerd, wil je die natuurlijk…
Blokkeren en deblokkeren van personen, profielen in FacebookBlokkeren en deblokkeren van personen, profielen in FacebookFacebook is zeer populair als social media, waarbij miljoenen mensen een profiel hebben. De wereld wordt kleiner, doorda…
Bronnen en referenties
  • Blogger; Google; https://www.blogger.com/home
  • Joomla; http://www.joomla.org/
  • WordPress.org; http://wordpress.org/
  • Wordpress.com; http://wordpress.com/
Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.