Veilig internetbankieren: phishing en malware

De meeste mensen zijn tegenwoordig bekend met en gewend geraakt aan internetbankieren. Het heeft zo zijn voordelen: direct inzage in je saldo, snel geld overmaken, eenvoudig bedragen terugzoeken. Bij de keerzijde staan velen te weinig stil: criminelen zijn steeds meer geïnteresseerd in internetbankieren. Ze gebruiken geraffineerde methodes om in te breken en geld van de rekeningen te halen. Dit artikel legt uit hoe je de schade kunt tegengaan of in elk geval beperken.

De rol van de bank

Gelukkig doen de banken erg hun best om het bankieren veilig te houden. De schade is daardoor relatief klein. Beveiliging is echter een taak van ons allemaal, iets waar de banken gezamenlijk campagne over voeren.

De werkwijze van criminelen

Criminelen maken gebruik van o.a. de volgende technieken: phishing, malware, social engineering, geldezels en identiteitsfraude. Overigens zijn dit geen losstaande begrippen: phishing, social engineering en identiteitsfraude lopen in elkaar over. Hieronder zal ik phishing en malware verder toelichten.

Phishing

Letterlijk betekent dit "vissen naar gegevens." Een crimineel doet zich voor als medewerker van een officiële instantie en vraagt om gegevens. Dit kan per email of telefoon. In beide gevallen kan worden gevraagd om beveiligingscodes, uw pincode, adresgegevens, rekeningnummer etc. Zogenaamd om de beveiliging te controleren. Officiële instanties doen dit nooit op deze manier. Geef daarom nooit uw persoonlijke gegevens aan anderen.

Malware

Dit is schadelijke software, veelal gebruikt voor de volgende doeleinden:
  • Het bespioneren van uw surfgedrag (spyware)
  • Het verzamelen van sleutelwoorden (keyloggers)
  • Het verzamelen van informatie op het scherm (screenscraping)
  • Het overnemen van het complete stuursysteem

Uiteindelijk is het de bedoeling van de crimineel om gestolen geld te verduisteren of een betaling naar een andere rekening te sluizen dan de consument bedoelt. Zorg voor een goede virusscanner, anti spyware software en een firewall.

Is het toch misgegaan, of vermoed u dit?

Zijn uw gegevens toch in verkeerde handen gevallen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw bank. Is uw computer besmet, of vermoedt u dit? Gebruik uw computer niet meer voor internetbankieren en controleer op een andere computer uw transacties. Gebruik een virusscanner en anti malware om uw computer virusvrij te maken. Wanneer u zeker weet dat u geen schadelijke zaken meer op uw computer hebt staan, kunt u weer gaan internetbankieren.
© 2012 - 2024 Konrad, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internetbankieren veiligerInternetbankieren veiligerInternetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren…
Fraude met internetbankieren9,8 miljoen is de schade die banken in het jaar 2010 opliepen aan fraude met het internetbankieren. In dit jaar is dat h…
Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren, banken maken internetbankieren veiliger?Internetbankieren en digitaal bankieren zijn in Nederland volledig ingeburgerd, maar het betalingsverkeer in ons land ka…
Regels voor internetbankierenPer 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels voor internetbankieren voor particuliere klanten voor alle Nederlandse banken…

Definitief verwijderde bestanden terughalenDefinitief verwijderde bestanden terughalenStel je voor, je bent je computer aan het reorganiseren en opeens verwijder je per ongeluk al je bestanden of dat werkst…
Hoe kies je een veilig wachtwoord?Identiteitsfraude en/of diefstal van persoonlijke gegevens zijn een steeds groter probleem aan het worden. Veel ellende…
Bronnen en referenties
  • http://www.veiligbankieren.nl/
Konrad (4 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.