Happening: de complete chatapplicatie

Happening: de complete chatapplicatie De smartphone van tegenwoordig geeft ons de mogelijkheid om vele verschillende taken uit te voeren met slechts één apparaat. Waar we vroeger een navigatiesysteem nodig hadden om te navigeren, een telefoon om te bellen, een computer om emails te sturen en een agenda om onze afspraken in bij te houden, hebben we nu genoeg aan één apparaat. Eenzelfde ontwikkeling vindt nu plaats op het gebied van applicaties. De Nederlandse app 'Happening' combineert de functies van verschillende populaire apps in één chatapplicatie.

Filosofie achter de applicatie

Happening is een communicatieapp die is ontwikkeld voor een brede doelgroep. De app is laagdrempeling en toegankelijk in gebruik en combineert chatcommunicatie met allerlei andere functies zoals datumprikkers, gezamenlijke todo-lists, onderling geld verrekenen, threaded discussies, kooklijsten voor studentenhuizen, speel- en carpool-schema’s voor sportteams, groeps-spelletjes en nog veel meer. De app is een concurrent van andere gratis chatapplicaties zoals Whatsapp Messenger, Kik Messenger en Facebook Messenger.

Opzet van de applicatie

De app heeft de layout van een standaard chatapplicatie. De gebruiker kan gesprekken ('happenings') beginnen met contactpersonen en groepsgesprekken starten met meerdere personen. Wanneer je een happening bent gestart kan je verschillende plugins toevoegen. Een plugin is een soort applicatie waar alle personen in het gesprek gebruik van kunnen maken. De chatplugin is standaard al toegevoegd aan elke happening. De voertaal van de app is Engels.

Plugins

Plugins onderscheiden deze app van andere chatapplicaties. Deze zijn gemakkelijk toe te voegen door op het knopje 'add a plugin' te drukken dat verschijnt wanneer je een happening opent. Deze button brengt je naar de 'plugin store'. Net zoals een smartphone een app store heeft voor applicaties, heeft happening namelijk ook een eigen plugin store store voor plugins. Veel handige plugins zijn alvast ontworpen door de ontwikkelaars van de app. Het leuke aan happening is echter dat je als gebruiker ook plugins kan ontwerpen, waardoor de plugin-database constant aan het groeien is. Er zijn plugins met een spelelement, zoals dammen of schaken, maar ook handige plugins zoals een poll en een gezamenlijke agenda. Een aantal voorbeelden van plugins die nu al in de plugin store te vinden zijn:

Anonymous chat

Deze plugin werkt in principe hetzelfde als de standaard chatplugin, alleen kan niemand zien van wie de verstuurde berichten in deze chat afkomstig zijn. Deze plugin heeft natuurlijk weinig zin voor happenings van 2 personen maar zorgt voor leuke gesprekken wanneer er meerdere deelnemers zijn.

Split the bill

Deze plugin is te vergelijken met de populaire Nederlandse website WieBetaaltWat. Wanneer je dingen voor elkaar betaalt of samen koopt kan je dit opslaan in deze plugin. Je voert in wie wat heeft betaald voor wie en kan zo bijhouden wie aan de beurt is om af te rekenen.

Ranking game

Deze plugin is leuk voor groepen. Elke dag/maand bedenkt de plugin een eigenschap en vervolgens mogen deelnemers van de happening de andere deelnemers 'ranken' op basis van deze eigenschap. Aan het eind van de dag/maand wordt de uitslag bekend gemaakt.

Photo hunt

Deze plugin geeft elke 24 uur een nieuwe opdracht, bijvoorbeeld 'Maak een selfie met een gitaar' of 'Maak een foto in een winkelwagentje'. Degene die de opdracht als eerste voltooit verdient een aantal punten en degene die de meeste punten weet te verzamelen komt boven aan de ranglijst te staan.

Poll

Wanneer je in een groepschat snel even iets wil vragen, zoals welke maat t-shirt deelnemers hebben of wat men vandaag wil eten, moet je vaak ver terugscrollen om te lezen wat alle deelnemers hebben geantwoord, als zij jouw vraag überhaupt al hebben gelezen. Hier hebben de ontwikkelaars van Happening iets op gevonden: een simpele poll-plugin waarmee je gemakkelijk een vraag kan stellen aan alle deelnemers in de happening.

Who's there?

Wanneer je deze plugin toevoegt aan een happening slaat hij je locatie op en geeft hij daarna voortdurend weer wie van de deelnemers zich op deze locatie bevindt. Heb je een happening met huisgenoten? Dan kan je altijd zien wie er thuis is. Heb je een happening met klasgenoten? Dan kan je altijd zien wie er op school is.

Leuke features

De ontwikkelaars van Happening wilden een complete applicatie maken voor groepscommunicatie. In plaats van voort te bouwen op het concept van reeds bestaande populaire chatapplicaties hebben ze ervoor gekozen iets compleet nieuws te ontwikkelen. Niet alleen qua layout, maar vooral ook qua functionaliteit. Naast de plugins die je kan toevoegen heeft deze app dan ook nog meer leuke eigenschappen:

Zelf plugins ontwikkelen

Omdat je als gebruiker zelf plugins kunt ontwikkelen kan je de app helemaal geschikt maken voor jou doeleinden. Met een beetje geluk heeft iemand anders de plugin zelfs al voor je ontwikkeld en kan je hem kant-en-klaar downloaden uit de plugin store.

Online versie

Wanneer je een account aan hebt gemaakt bij Happening kan je ook op de browser van je computer inloggen. Een handige eigenschap wanneer je lange stukken tekst wilt schrijven in een plugin of een lang gesprek wilt voeren. Deze feature is overigens niet nieuw: Whatsapp Messenger lanceerde haar online toegankelijke versie in 2015.

Ontvolgen en muten

Heel leuk al die plugins, maar in happenings met veel deelnemers word je al snel bedolven onder de notificaties. Wanneer je geen notificaties meer wilt ontvangen van een plugin kan je deze plugin 'ontvolgen' door op het sterretje naast de naam van de plugin te drukken. Wanneer een complete happening je even te druk wordt kan je deze tijdelijk muten door de button van de happening ingedrukt te houden en 'mute for..' te selecteren.

Initial plugins

Als je een nieuwe happening aanmaakt kan je gelijk selecteren om wat voor groep deelnemers het gaat. Als je bijvoorbeeld een happening voor een studentenhuis aanmaakt, wordt niet alleen de chatplugin standaard toegevoegd maar ook bijvoorbeeld de Split-the-Billplugin en de Who's there?-plugin.

Nearby happenings

Wanneer er personen dichtbij jouw locatie in een happening zitten, kan je in deze happening stappen. Handig voor bijvoorbeeld festivals, hoorcolleges en andere situaties waar je niet iedereen kent maar wel dingen wilt vragen aan de mensen om je heen.

Geen telefoonnummer nodig

Happening werkt via een account die je gemakkelijk aanmaakt, je hebt hiervoor geen 06-nummer nodig. Je kan Happening ook koppelen aan je Facebookaccount. Omdat je geen telefoonnummer nodig hebt is Happening niet gebonden aan smartphones en kan je het ook downloaden op tablets en computers. Wanneer je van telefoonnummer wisselt gebeurt er dus ook niets: je kan gewoon Happening op je nieuwe telefoon installeren en met dezelfde account verder chatten.
© 2015 - 2024 Ectrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WhatsApp, wat is het en hoe gebruik ik het?WhatsApp, wat is het en hoe gebruik ik het?Je hoort de naam WhatsApp regelmatig in gesprekken voorbij komen, maar je weet niet direct wat het is. Doordat je vriend…
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…
Kodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenKodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenHeeft u wel eens gehoord van Kodi of XBMC en vraagt u zich af wat u nu eigenlijk kunt met deze applicatie? Met deze appl…
Bronnen en referenties
  • http://www.tommagazine.nl/toms_columns/investeerder_gezocht_-_okt/
  • http://androidworld.nl/apps/whatsapp-web-officieel-webversie-van-messenger-nu-online/
Ectrie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.