Werken met big data

Werken met big data Big data lijkt te zorgen voor een nieuwe revolutie in het digitale tijdperk. Bedrijven die grootschalig gegevens hebben opgeslagen proberen uit deze informatieve patronen te halen die voor heb commercieel van waarde kan zijn. Bovendien maken ook inlichtingendiensten volop gebruik van de gegevens om risicogroepen in kaart te brengen. Veel bedrijven spiegelen zich aan succesvolle voorbeelden, zoals Facebook en Google. Tegelijkertijd is er volop zorgen over de privacy. Het is een nieuw fenomeen, het werken met big data. In dat geval gaat het om een grote hoeveelheid gegevens die doorzocht kunnen worden op patronen. De data kan op verschillende manieren zijn vergaard, bijvoorbeeld door het koppelen van grote databases. Hiervan is met name sprake bij overheidsorganisaties. Zij koppelen steeds meer bestanden aan elkaar, waardoor zij veel meer gegevens over burgers tot hun beschikking krijgen. Een andere belangrijke groep zijn grote bedrijven die veel gegevens van mensen vergaren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het bankwezen, maar ook om bedrijven met websites of diensten waar grote groepen mensen gebruik van maken, zoals Google, Spotify en Bol.com. Big data is pas sinds 2012 echt een fenomeen. Dat komt omdat het steeds goedkoper is geworden door verbeterde technieken om veel data op te slaan. Verder worden de programma’s waarmee de data geanalyseerd kan worden en waarmee de data doorzocht kan worden steeds beter.

Wat kan ik met big data?

De big data wordt voor twee belangrijke doelen gebruikt. Overheidsinstellingen gebruiken de big data vooral om risicoprofielen te maken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om potentiële Syriëgangers in kaart te brengen. Er worden een aantal risicofactoren in kaart gebracht. Zodra uit de data blijkt dat mensen genoeg risicofactoren bevatten kan dit aanleiding zijn om verder onderzoek te doen. Ook voor gemeenten en het UVW kan big data helpen bij het in kaart brengen van eventueel bijstandsfraude. Bedrijven gebruiken de big data vooral voor commerciële doeleinden. Het is handig te weten waar iemands voorkeuren liggen en wat iemands smaak is. Op die manier kan er bijvoorbeeld gerichter geadverteerd worden en kunnen dus kosten worden bespaart.

Privacy

Wie big data zegt, zegt ook privacy. Met name door verschillende incidenten is dat thema hoger op de agenda komen te staan. Zo bleek de Amerikaanse geheime dienst NSA jarenlang allerlei geheime data verzameld te hebben. Dit ging zelfs zo ver dat de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel structureel werd afgeluisterd. Naar aanleiding daarvan ontstond veel ophef en belandde het onderwerp ook meteen hoog op de agenda. Daar liep de ING Bank tegenaan toen ze in maart 2014 aankondigde adverteerders, met toestemming van de klant, bepaalde informatie van klanten wilde verkopen op basis van de betaalgegevens. Naar aanleiding van de publieke verontwaardiging die toen uitbrak trok de bank haar plan weer in.

Omgaan met big data

Veel bedrijven weten nog niet goed hoe ze met big data moeten omgaan en hoe ze patronen kunnen ontdekken die vervolgens ook voor hen waardevolle zijn. Dit komt omdat het ook voor hen een nog relatief nieuwe fenomeen is en dat het idee lang niet altijd door de top van het bedrijf omarmd wordt. Bedrijven die goed weten om te gaan met big data, zoals Google en Facebook, worden als lichtende voorbeelden gezien. Het onderwerp krijgt wel steeds meer aandacht. Dat komt mede door mooie verhalen dat er aan de hand van zoekgegevens van Google snel achterhaald kan worden waar er een griepepidemie gaande is. Veel bedrijven maken gebruik van het programma Hadoop. Dit system kan veel ongelijksoortige data opslaan en snel ingewikkelde berekeningen maken. Het is bovendien open source,
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Datajournalistiek en de rol van data in nieuwsDatajournalistiek en de rol van data in nieuwsDatajournalistiek is een combinatie van traditionele journalistiek en wetenschap. Bij wetenschap gaat het om het analyse…
Kiezen voor offline of online software?Kiezen voor offline of online software?Software is er in vele soorten en maten, er is voor elk wat wils. Veel softwarebedrijven spelen hier op in, waardoor vee…
Privé of incognito surfen: Wat houdt het in?Privé of incognito surfen: Wat houdt het in?Door het toenemende gebruik van computers en internet zijn de zorgen omtrent privacy sterk gestegen. Er komen strengere…
Archivering in een informatieomgevingMet de groei van een onderneming groei het aantal beschikbare data en op een gegeven ogenblik ontstaat de nood om te arc…

Hoe programmeer je loops in C++?Hoe programmeer je loops in C++?In een computerprogramma is het soms noodzakelijk dat bepaalde stukken code meer dan eens worden uitgevoerd. Daarbij maa…
Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Een browser, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer, heeft gegevens nodig om een website weer te geve…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Programmeren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.