Hoe upgrade ik mijn PC?

In dit artikel zullen we ons bezig gaan houden met het upgraden van je PC. Als je het artikel 'Help! Mijn PC doet raar!' hebt gelezen zul je inmiddels je PC al aanzienlijk sneller hebben kunnen maken met wat software. Maar wat te doen als de computer zelf gewoon verouderd is en de moderne zware programma's niet meer aan kan? Of de harde schijf zijn beste tijd heeft gehad? Lees gauw verder...

Wat zit er allemaal in je PC?

Om iets te kunnen veranderen aan je PC is het zaak te weten wat er allemaal inzit en waar de onderdelen, de zgn. hardware, allemaal voor dienen. Pas dan kun je beoordelen of er onderdelen zijn, die verouderd zijn of gewoon moeten worden vervangen, gezien de levensduur.

Basis

Het hart van iedere PC is het moederbord. Hierop worden allerlei onderdelen aangesloten, zoals bijvoorbeeld de harddisk, de voeding en de DVD/blu-ray speler. Op het moederbord zelf zitten de processor en het geheugen. Ook zit vaak de geluidskaart en de videokaart al op het moederbord 'gebakken'.

Ieder moederbord heeft zijn eigen 'slot' voor de processor. In dat slot past slechts één type processor, ook wel de CPU genaamd. Ook past er op het moederbord slechts één type geheugen (hoewel er soms wel meerdere typen geheugen op passen). Het is dus zaak bij het upgraden van je PC te kijken welke processor je wilt hebben en welk type geheugen, om te bepalen welk moederbord moet worden aangeschaft. Of, als je het moederbord niet wilt vervangen, te kijken wat er maximaal mogelijk is op je oude.

Wensen

Als je een PC wilt upgraden, bedenk waarom je dat wilt doen. Is de oude PC te traag geworden, of ben je van plan een nieuw zwaarder besturingssysteem te installeren? Veel computer bezitters hebben een beest van een PC staan, die enorm veel power heeft en navenant stroom verbruikt, terwijl ze hoofdzakelijk op Internet aan het surfen zijn. Dat is dus overkill en helemaal niet nodig. Maar er zijn ook gamers die veel eisen stellen aan hun PC - en dan met name aan hun videokaart - en die dus wel degelijk rekenkracht nodig hebben.

CPU

Zoals gezegd, zit op het moederbord de CPU, de processor. Dit onderdeel is de eigenlijke rekenaar. Als je veel rekenkracht nodig denkt te hebben, of veel dingen tegelijk wilt kunnen gaan doen (multitasking) is het verstandig minimaal een dualcore processor te gebruiken. Een goede voor weinig geld is bijvoorbeeld de Intel E3300.

Het geheugen

De Intel E3300 past op een moederbord met een zgn. 775 aansluiting (socket). Dus als je dit gaat gebruiken, kijk dan bij dat moederbord welk geheugen erop past. Tegenwoordig is het meestal DDR3 geheugen. Omdat de Intel E3300 in ons voorbeeld een FSB (front side bus) van 800Mhz heeft, is geheugen met dezelfde kloksnelheid voldoende. Maar hoger mag natuurlijk ook. Ik zal overigens niet verder ingaan op de technische details wat FSB precies inhoudt. Dat is in dit verhaal niet nodig.

Belangrijk is ook te weten met welk besturingssysteem (OS) je PC moet gaan werken. Mocht je nog met Windows XP willen draaien, dan is geheugen van ongeveer 1GB wel voldoende. Maar voor Windows 7 is 2GB al beter. En de 64-bits versies kunnen zelfs 4GB aan. Omgekeerd is 4GB in een Windows XP computer eigenlijk overbodig. Het besturingssysteem zal er weinig mee doen.

Vaak werkt je nieuwe PC sneller wanneer je het geheugen verdeelt over twee slots. 2GB bijvoorbeeld wordt dan 2 reepjes DDR3 geheugen van 1GB. Het geheugen gaat dan als dual DDR werken.

De harddisk

Om te bepalen welke harddisk je nodig denkt te hebben, is het belangrijk te weten wat je allemaal op wilt gaan slaan. Sla je veel (HD)films en muziek op, dan is een grote harddisk wel prettig. Denk dan aan 1TB (1000GB) of meer. Maar als je al een externe harddisk hebt met je persoonlijke data, dan volstaat een kleinere harddisk natuurlijk ook. Wel is het zo dat harddisks met grotere capaciteit relatief goedkoper zijn dan kleine.

De nieuwe harddisk moet uiteraard op je moederbord kunnen worden aangesloten. Dit kan op de meeste nieuwe moederborden met zowel IDE (oude aansluiting) als de nieuwere SATA aansluiting. Nieuwe harddisks hebben altijd die laatste aansluiting.

De behuizing

Belangrijk bij je upgrade is om te bepalen of je oude behuizing nog wel voldoet. Je eventuele nieuwe moederbord moet erin passen en de voeding van je oude kast moet voldoende power hebben. Dit laatste is erg belangrijk. Een goede voeding van 350 watt of meer is sowieso voldoende voor de meeste moederborden. Tenzij je een zeer zware gamers videokaart gaat inbouwen, die stroom slurpt. En natuurlijk moet je oude voeding wel de goede stekkers hebben. Dus die passen in je harddisk, op je moederbord en in je DVD/Blu-ray speler. Mocht de voeding niet toereikend zijn, bedenk dan dat een nieuwe kast mét voeding vaak amper meer kost dan een voeding alleen. En het is ook wel weer eens leuk om een nieuwe kast te hebben.

De videokaart

Een reden om je PC te upgraden kan zijn omdat je de nieuwste spellen wilt spelen. Afgezien van een betere processor en meer geheugen, is dan met name de videokaart van belang. Die neemt immers de zware berekeningen voor zijn rekening, nodig voor realistische (3D) spellen. Kijk op de verpakking bij de systeemeisen voor dat spel om te bepalen wat jij nodig hebt.

Kosten

Niet geheel onbelangrijk: wat gaat een upgrade kosten? Ook hier hangt e.e.a. sterk af van persoonlijke wensen en behoeften. Een kast met goede voeding is er al vanaf 30 euro, een moederbord voor de CPU uit het voorbeeld, koop je al voor 35 euro. De Intel E3300 kost ook niet veel meer dan 35 euro. Harddisks zijn vanwege de recente overstromingen in Thailand momenteel nog erg prijzig, maar de verwachting is dat die prijzen snel weer zullen dalen. DDR3 geheugen, tenslotte, is momenteel erg goedkoop.

Oude PC verbeteren

Mocht je liever je oude kast en moederbord willen gebruiken, kijk dan eens op Internet welke processor er maximaal in past en welk geheugen geschikt is. Dit zou je dan tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats kunnen kopen. Dat kan al een heleboel schelen!
© 2012 - 2024 Molenland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Windows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisWindows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisMicrosoft heeft in juli 2015 Windows 10 gelanceerd. Voor een jaar is het gratis geweest om alle versies van Windows 7,8…
Een upgrade van economy naar business class bemachtigenEen upgrade van economy naar business class bemachtigenIedereen kent de verhalen wel. Door overboeking van het vliegtuig krijg je zomaar een upgrade van economy class naar bus…
Draadloos internet versterkenDraadloos internet versterkenDraadloos internet wordt steeds vaker toegepast in huizen. Het is ook logisch, want alle kabels maken het overzicht niet…

Help! Mijn PC doet raar!Help! Mijn PC doet raar!Tegenwoordig heeft iedereen wel een PC, tablet of notebook in huis. Leuke dingen, zolang ze het doen. Helaas lopen we al…
Tips om je pc sneller te makenTips om je pc sneller te makenNa verloop van tijd kun je last krijgen van een trage pc. Wat kun je zelf doen om de snelheid van je pc te verbeteren? V…
Molenland (2 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.