De beste digitale archieven

De beste digitale archieven Wil je een feit of een gebeurtenis controleren dan kun je niet zonder naslagwerk. Daarvoor heb je encyclopedieën in boekvorm nodig of wiki’s als Wikipedia op internet. Maar soms heb je rond een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen, meer informatie nodig en dan is een archief een uitkomst. In een archief worden alle documenten die te maken hebben met een bepaald onderwerp verzameld en bewaard. Omroepen bewaren programma’s die later bekeken kunnen worden.

Documenten

Elk zichzelf respecterend bedrijf, instelling, omroep of school beschikt over een archief dat bestaat uit documenten die voor de organisatie of het publiek van belang zijn. Dat kunnen verslagen van vergaderingen in het verleden zijn maar ook gegevens van (ex-)werknemers. Omroepen bewaren programma’s die zij hebben gemaakt. Alles wat ooit plaats heeft gevonden kan worden gedocumenteerd en dus bewaard in een archief. Zo’n archief kan fysiek of digitaal zijn. Dat laatste is natuurlijk steeds vaker het geval.

Gratis

De digitale online-archieven die hier besproken worden zijn vaak gratis. Wil je een kopie van een bepaald document, of een programma, dan moet je daar soms iets voor betalen wat niet zo vreemd is. Een archief maakt tenslotte ook kosten. Maar in het algemeen kun je een document gratis downloaden en op je eigen computer zetten.

Sport

De NOS heeft een eigen archief dat voor het grote publiek toegankelijk is. Het voorbeeld Olympische Spelen van hierboven laat op het moment van schrijven 1106 resultaten zien. Ook omroepen als VARA en TROS hebben hun eigen radio- en tv-archief met uniek audio- en beeldmateriaal. Omroep.nl biedt een verzameling programma’s van alle publieksomroepen tezamen. Een bekend voorbeeld is NPO Start. Als je een programma niet hebt kunnen zien is het mogelijk dat op een later tijdstip op je pc te bekijken. De commerciële omroepen hebben natuurlijk hun eigen archieven.

Nationaal Archief

Veruit de grootste openbare archiefinstelling is het Nationaal Archief. Deze is vrij en kosteloos toegankelijk. De collectie is bijna onuitputtelijk met veel over Nederland en zijn koloniën, over particuliere instellingen en privé-personen van nationale betekenis. Volgens eigen zeggen ligt er duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 93 kilometer archieven. Daaronder kaarten, foto’s en tekeningen.

Op de Homepage vind je een aantal onderwerpen die in verschillende rubrieken zijn ondergebracht. Er is een agenda te vinden en je kunt je aanmelden voor een nieuwsbrief. Het Nationaal Archief is toonaangevend in Nederland en geldt als ‘nationaal geheugen’.

Geheugen van Nederland

Dit archief is een grote digitale verzameling van illustraties, foto's, teksten, films en audiofragmenten van eigen bodem. De coördinatie van het Geheugen van Nederland is in handen van de Koninklijke Bibliotheek. Behalve de onderwerpen die het Nationaal Archief te bieden heeft is er veel te vinden op het gebied van kunst en cultuur, ruimte en omgeving en media en communicatie. Deze zijn onderverdeeld in rubrieken die elk weer uit subrubrieken bestaan.

Webexpo’s

Het Geheugen van Nederland biedt themagerichte exposities op het web, webexpo’s geheten. Thema’s kunnen zijn ‘In het spoor van de oorlog’ of ‘Wonen in Nederland’. Tik je op het laatste onderwerp dan krijg je een tijdslijn te zien met illustraties waarop je verder kunt klikken.

Archieven.org

Voor de meer professionele ‘zoeker’ is er het Archieven.org van Eric Hennekam. Hij is een begrip in de mediawereld. Archieven.org is een startpunt naar vele binnen- en buitenlandse archieven. Op de homepage is een forum te vinden waar het laatste nieuws over archiveringen en documentaties te vinden zijn. Er is ook een link naar bijzondere archieven met documenten over het Koninklijk Huis of Vincent van Gogh.

Tot slot

Gemeenten hebben hun eigen archieven die interessant kunnen zijn voor geneologen of mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in het verleden van hun gemeente of de straat waarin zij wonen. Op de website van WieWasWie kun je zoeken naar je voorouders in Nederland. Bijna op elk gebied is er wel een archief te vinden. Steeds meer archieven ontsluiten hun collectie op internet.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met stamboomonderzoekStamboomonderzoek (of: genealogie) is een hobby die de laatste jaren snel groeit in populariteit. Sinds de komst van int…
Openbaarheidsdag; de dag dat archieven openbaar wordenOpenbaarheidsdag; de dag dat archieven openbaar wordenOpenbaarheidsdag is de dag dat archieven openbaar worden. Een deel van het National Archief is dan niet langer geheim. V…
De Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen houden het grootste genealogische archief ter wereld bij. Bovendien hebben zij de door hun ingescande akten…
Archiveringssystemen, manieren om een archief aan te leggenArchiveringssystemen, manieren om een archief aan te leggenIn dit artikel vindt u alle archiveringssystemen op een rij. Er zijn namelijk nogal wat verschillende manieren om een ar…

Het internet: de grootste revolutie sinds eeuwenMet de ontwikkeling van het internet beleven we de grootste revolutie van de mensheid sinds tweehonderd jaar. Waar komt…
De geschiedenis van Mario BrosDe geschiedenis van Mario BrosLees hier alles over de boeiende geschiedenis van Super Mario Bros. Hier vind je alles over de eerste games en de ontwik…
Bronnen en referenties
  • Archieven.org em het Nationaal Archief
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.