De oorsprong van het internet

De oorsprong van het internet Het internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse leven is internet niet meer weg te denken, zowel voor werk- als voor privé-doeleinden. Maar wat weet je nu werkelijk over het begrip "internet"?

Hoe is het allemaal begonnen?

Het internet is eigenlijk ontstaan uit veiligheids-overwegingen van het amerikaanse Ministerie van Defensie. Uit angst om belangrijke documenten na een aanslag kwijt te raken, besloten ze om het "Arpanet" op te zetten, een netwerk van 4 computers die elk op een andere locatie (universiteit) stonden. Deze 4 computers konden dan weer beheerd worden door 1 centrale computer. Zo kon het Ministerie altijd bij haar gegevens komen. De netwerken werden na verloop van jaren uitgebreid en eenzelfde soort netwerk van computers werd ook in andere werelddelen gebouwd. De netwerken werden gekoppeld en deze verzameling van netwerken werd het Internet genoemd.

Hoe werkt het?

Als je "online" gaat, bel je als het ware, via een modem, kabel of ISDN verbinding naar een centrale computer bij een internet serviceprovider. Deze computer geeft je dan een zogenaamd IP-nummer en hiermee krijg je vervolgens toegang tot het internet. Op je eigen PC start je vervolgens je "browser" op, bijvoorbeeld Internet Explorer of Netscape of Firefox. Door in je browser een internet-adres in te typen, geef je je browser de opdracht om op zoek te hgaan naar de betreffende site op het internet. Internet is voor veel mensen synoniem aan "surfen" op het "world-wide-web" (www).
Het "www" gedeelte is echter slechts een deel van het internet. Er zijn nog veel meer onderdelen die tot het internet behoren.
  • Informatie, tools of verkoopmogelijkheden op het internet plaatsen, al dan niet tegen betaling
  • Email
  • Internet Relay Chat (chatboxen/chatten)
  • Blog/nieuwsgroepen

Grafisch gezien

Het "www" is het grafische gedeelte en ook het snelstgroeiende deel van het internet. Websites worden gemaakt in programmeer taal. De meeste websites zijn gemaakt in HTML en vaak wordt daarbij ook gebruik gemaakt van extra functies of bewegend beeld. In een speciaal programma worden deze "codes" geplaatst en bewaard op een server. Op het moment dat jouw computer de pagina opvraagt, worden de codes omgezet in kleur, beeld, functies en geluid en krijg jij vervolgens een mooi opgemaakte pagina te zien.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piñata's een Mexicaanse traditie?Een kleurig gevaarte, bungelend aan een boom en een geblinddoekt kind wat in de rondte mept met een stok in de hoop het…
Televisie aansluiten op het internetTelevisie aansluiten op het internetIn 2020 zijn er verschillende mogelijkheden om je televisie aan te sluiten op het internet. Met deze mogelijkheden kun j…
Internet via de satellietInternet via de satellietIedereen die zich buiten het breedband Internet gebied bevindt, heeft sinds kort de mogelijkheid om Internet via de sate…
Het ontstaan van computers en internetHet ontstaan van computers en internetVoor ons is het heel normaal dat wij computers gebruiken en internet, maar er is een hele geschiedenis achter ons waarin…

Wat is een gameverslaving?Wat is een gameverslaving?Een onderschatte verslaving is een gameverslaving. Spellen op de spelcomputers en op personal computers kunnen een te gr…
Browser games: Economische simulatie gamesEr zijn veel verschillende soorten browser games die toch allemaal als economische simulatie games betiteld kunnen worde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.managementsupport.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 06-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.