Trage computer? Breng je pc bij de tijd met een SSD!

Trage computer? Breng je pc bij de tijd met een SSD! Aan een steeds maar langzamer werkende computer kunnen we ons enorm ergeren. En terecht. Maar een compleet nieuwe pc kopen, kost het nodige. Gelukkig is dat lang niet altijd nodig. Door een SSD (Solid-State Disk) te plaatsen, kun je je computer een flink stuk versnellen. Ook dat kost geld, maar wel aanzienlijk minder. Bovendien kun je je oude schijf ook blijven gebruiken, dus je hebt meteen extra opslagruimte gekregen. Hoe werkt dat met een SSD, wat houdt een overstap in en hoe moet je het aanpakken? Een computer die alsmaar trager lijkt te worden. We kennen het bijna allemaal wel. Alleen al het opstarten lijkt een eeuwigheid te duren. Taken die snel en eenvoudig zouden moeten zijn, nemen meer tijd in dan je lief is. En naarmate de snelheid almaar afneemt, neemt juist de ergernis en irritatie verder toe. Een computer is een hulpmiddel en zou je het leven gemakkelijker moeten maken. Helaas is in de praktijk de ervaring weleens anders.

Waarom wordt een computer traag?

Er zijn allerlei redenen waardoor een computer langzamer wordt na verloop van tijd. Zo kan het zijn dat er heel veel software en programma's op de pc staan, waardoor bijvoorbeeld het opstarten langer duurt. Een veel voorkomend probleem is dat je interne geheugen niet meer groot genoeg is voor de zaken die je allemaal met je computer wilt doen.

Ook kan het zijn dat er door de jaren heen virussen, malware, adware of andere ongewenste software op je computer terechtkomt. Dit soort programmatuur doet vaak van alles op de achtergrond. Je ziet er niets van, maar het kost wel computertijd om het allemaal uit te voeren. En helaas is een (betaalde) virusscanner, die altijd wordt geüpdatet geen garantie dat je hier nooit mee te maken krijgt.

Je computer wordt ouder

Een andere reden kan zijn, dat je computer niet zozeer langzamer wordt, maar alleen zo aanvoelt. We krijgen met de meeste software automatische updates. Denk aan Windows zelf, en de virusscanners. Maar ook browsers als Mozilla Firefox en Google Chrome worden automatisch geüpdatet. Dat is natuurlijk een goede zaak met het oog op beveiliging en nieuwe technieken. Maar het betekent ook dat je ongemerkt vandaag de dag meer van je computer vraagt dan een paar jaar geleden. Maar dat betekent nog niet dat je meteen maar een compleet nieuw systeem moet gaan aanschaffen.

De harde schijf is een bottleneck

In een normale computer zit een harde schijf. Hierop wordt alle informatie bewaard, wanneer het systeem uitstaat. Een onmisbaar onderdeel dus. Maar de traditionele harde schijven hebben een groot nadeel: de snelheid is beperkt. Onder andere door de bewegende delen, waardoor er vaak tijd nodig is om het juist stukje data op de schijf bij de leeskop te brengen. Een manier om dat probleem op te lossen en je computer weer een stevige boost te geven, is door over te stappen op een Solid State Disk, oftewel een SSD-schijf.

Wat is een SSD?

Een SSD kun je vergelijken als een combinatie van een normale klassieke harde schijf en een USB-stick. In een USB-stick zit zogenaamd Flashgeheugen. Dit zijn geheugenchips die informatie kunnen opslaan. De informatie blijft bewaard, ook als de stroom weg wordt gehaald. In een SSD zit vergelijkbare techniek. Maar aan de buitenkant zitten dezelfde aansluitingen als op een harde schijf en ook softwarematige is de interface hetzelfde.

Het grote voordeel hiervan, is dat SSD's ook kunnen worden toegepast in oudere computers. De meeste systemen tot zes of zeven jaar oud, kunnen daardoor zonder problemen overweg met dit nieuwe type schijf. Zonder dat daar allerlei extra zaken voor nodig zijn.

Een serieuze versnelling

Overstappen van een klassieke harde schijf naar een SSD levert een merkbare verbetering op. Je doet in wezen ook een echte upgrade in plaats van zaken als defragmentatie, of het opruimen van wat oude programma's. Het is zaak dat Windows op de SSD komt te staan, alsook veelgebruikte programma's. Sommige software heeft zelfs speciale instellingen voor het wegschrijven van tijdelijke data. Denk aan programma's als Photoshop of videobewerkingsprogramma's. Zorg dat ook die ingesteld staan op mappen die op de SSD staan.

Wat kost een SSD-schijf?

Zoals met alles in computerland, zijn de prijzen van SSD's ook volop in beweging. En gelukkig in een positieve richting. Met andere woorden: ze worden steeds goedkoper. Hieronder zie je een lijstje van prijzen. Per merk en type verschillen de prijzen. Deze prijzen zijn van augustus 2015 en gehaald van de tweakers pricewatch (zie bronnen). Het zijn de goedkoopste. Ga je dus voor een duur merk of bijzonder specificaties, dan betaal je soms aanzienlijk meer.

Opslag ruimtePrijs
64 GB40 - 50 euro
128 GB50 - 60 euro
256 GB90 - 110 euro
500 GB180 - 200 euro
1000 GB (1 TB)350 - 400 euro

Hoeveel opslagruimte moet je nieuwe SSD hebben?

Hoe groot je nieuwe SSD moet zijn is afhankelijk van je situatie en computergebruik. In een gewone computer is normaal gesproken ruimte voor meerdere harde schijven. Je kunt de oude er dus in laten zitten. Je hebt dan niet een enorm grote SSD nodig. 128 GB is groot genoeg voor Windows en de meeste programma's. Eventueel kun je voor 256 GB gaan. Je hebt immers nog de andere harde schijf om daar bestanden als foto's, films en andere zaken op te zetten.

Wordt de SSD de enige schijf in je systeem, dan moet je misschien voor meer gaan. Bijvoorbeeld bij een laptop waar geen twee schijven in passen. Kijk dan naar wat je nu hebt en of je met die ruimte uit de voeten kunt. Zo kun je vrij eenvoudig bepalen wat je nodig bent.

Windows opnieuw installeren en alle instellingen kwijt?

Bij het plaatsen van een andere schijf moest je in het verleden vaak opnieuw Windows installeren en daarmee ook al je programma's. Je was al je instellingen kwijt en moest weer van alles opnieuw configureren. Dat is echter niet meer nodig. Met speciale software kun je de inhoud van een schijf eenvoudig overzetten naar een andere. Zo raak je niets kwijt en werkt alles nog exact als voorheen.

Er zijn een aantal zaken bij een dergelijke aanpak die je je moet realiseren:
  • De gebruikte ruimte op de oude schijf mag niet meer zijn dan de opslagruimte van je nieuwe SSD.
  • Je blijft met de oude Windows-installatie werken. Heb je daar allerlei software in zitten die de boel vertraagt, dan haal je niet de optimale snelheid met je systeem.
  • Na afloop staat op beide schijven hetzelfde. Normaliter zou je de oude schijf formatteren, zodat je deze ruimte als extra opslagcapaciteit kunt inzetten.

Hoe moet je dit aanpakken?

Het voert te ver om in dit artikel een volledig stappenplan te geven. Het is allemaal niet zo erg moeilijk. Je kunt zeggen dat wanneer je geen idee hebt hoe je dit moet aanpakken, je het beste naar een computerzaak of deskundige kunt gaan. Je moet immers ook de SSD zelf kopen. Zoek een computerzaak met een goede service. Deze kan de SSD aan je verkopen, inbouwen en meteen de computer inrichten zoals het beste past voor jou.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je computer snellerMaak je computer snellerWanneer je een computer lang in gebruik hebt kan het gebeuren dat deze traag wordt. Programma's starten minder snel op e…
Extern geheugenExtern geheugen wordt gebruikt om gegevens op te slaan. Maar welke soorten extern geheugen heb je en waar worden ze voor…

Vloggen is bloggen met een videoVloggen is bloggen met een videoVloggen bestaat al sinds 2002 en wordt door veel mensen gedaan. Het aantal mensen dat vlogt, groeit maar door. Niet alle…
Evernote - Notities altijd en overal beschikbaarEvernote - Notities altijd en overal beschikbaarMet Evernote creëer je een digitale werkplek in een handomdraai. Jouw notities zijn overal en altijd toegankelijk. Wanne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kawanet, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://tweakers.net/categorie/674/solid-state-drives/producten/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.