Praktisch werken met meerdere monitoren: tips en ideeen!

Twee monitoren naast elkaar kan het werken met je computer een stuk efficiënter maken. Je ziet meer in één oogopslag en je kunt gemakkelijk meerdere programma's naast elkaar gebruiken. Wil jij die voordelen ook, dan zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken, voordat je er zomaar een extra monitor bij koopt. Waar moet je op letten en bewust van zijn bij de overstap naar een multi-monitor configuratie?

Wanneer is het handig om meerdere schermen te hebben?

Meerdere schermen is al snel handig, wanneer je regelmatig achter je computer zit. Vooral wanneer je echt productief aan de slag wilt. Het is erg handig om op twee schermen tegelijkertijd twee vensters open te kunnen hebben. Je hoeft dan niet steeds te wisselen, maar kunt ze beide tegelijkertijd bekijken. Meerdere monitoren zijn dus erg handig wanneer je vaak meerdere programma's gebruikt. Je ziet ook in het bedrijfsleven steeds vaker dat medewerkers over meerdere schermen beschikken.

Maar ook wanneer je primair met een enkel programma werkt, kan het handig zijn, om bijvoorbeeld al de menu's, toolbars en extra vensters op een tweede scherm te houden. Op het hoofdscherm heb je dan de maximale ruimte voor het daadwerkelijke onderwerp van je werk. Voorbeelden van dit soort taken zijn: CAD tekenen, fotobewerking, videobewerking, illustratiewerk, dtp-werk en programmeren.

Computerspellen spelen op meerdere monitoren
Ook bij het spelen van computerspellen kunnen meerdere monitoren veel voordeel bieden. Denk aan een ingewikkelde flight simulator met vele bedieningspanelen. Maar ook bij de meer reguliere computerspellen kan het handig zijn. Bijvoorbeeld omdat je meer van de spelwereld in één oogopslag kunt zien. Bedenk wel dat je bij moderne computerspellen zware videokaarten nodig hebt. Wil je op meerdere schermen spelen, dan stelt dat nog hogere eisen aan je videokaart. Je zult al snel een hele dure of meerdere videokaarten nodig hebben.

Welke twee schermen combineren?

Wanneer je voor meerdere schermen kiest, is het raadzaam even stil te staan bij welke twee monitoren je wilt gaan combineren. In principe gaat alles samen, maar niet alles is even praktisch. Een en ander hangt sterk af van hoe je ermee wilt gaan werken. Heb je bijvoorbeeld een laptop met een tweede scherm, dan verschillen de twee meestal behoorlijk. Daar doe je niet veel aan. Neem je twee losse monitoren, dan kan het handig zijn om juist twee dezelfde of vergelijkbare schermen te nemen.

Het voordeel van twee (bijna) identieke schermen is dat ze visueel goed bij elkaar passen. Maar ook tijdens het werken biedt het voordelen. Doordat ze gelijkwaardig zijn, ben je erg flexibel. Het maakt niet uit op welk scherm je welke taak uitvoert. Heb je twee verschillende monitoren, dan is de kans groot, dat de ene prettiger is dan de andere. Daardoor ga je mogelijk weer extra vaak vensters van de ene naar de andere monitor halen, afhankelijk van waar je op dat moment mee bezig bent. Ga je niet op twee identieke monitoren aan de slag, dan is het aan te bevelen dat de hoogte en resolutie zo gelijkwaardig mogelijk is.

Resolutie, hoogte en afmetingen van beide schermen

Zet je twee schermen naast elkaar, dan is het prettig dat beide schermen dezelfde resolutie hebben. Vooral in de hoogte. Daarmee wordt het aantal beeldpunten bedoeld. Verschilt dat, dan is er verschil wat er in de hoogte op het ene en op het andere scherm past. Dit leidt vaak tot onhandige situaties, wanneer je met vensters tussen beide schermen wisselt. Daarnaast is het praktisch dat beide schermen even hoog zijn, zodat het allemaal precies op elkaar aan sluit.

Verschil in pixelgrootte

Stel je hebt een 20 inch en een 24 inch scherm naast elkaar, met dezelfde HD-resolutie van 1920 x 1080. Beide schermen hebben dus hetzelfde aantal pixels in de hoogte van 1080 pixels. Maar doordat het ene scherm groter is dan de andere zijn de pixels op het 24 inch scherm groter. Dit wordt ook wel de dot-pitch genoemd. Je hebt op beide dus precies evenveel ruimte in pixels, maar door het verschil in pixelgrootte, zal alles er groter uitzien op het 24 inch scherm. Je krijgt een soort zoomend effect tussen beide schermen.

Welk formaat beeldscherm?

Tegenwoordig zijn breedbeeldschermen de norm. Maar in het geval van twee schermen, kan het handiger zijn, om juist niet voor breedbeeld te gaan. Je keuzeopties zijn dan wel een stuk beperkter. Het voordeel is dat je met twee schermen naast elkaar sowieso al veel breedte hebt. Met breedbeeldschermen wordt nog eens versterkt. Daarbij heb je bij een breedbeeldscherm juist in verhouding minder hoogte. Neem je twee monitoren met een verhouding van 4:3, dan is dat minder het geval. Daarbij is wat meer hoogte bij veel programma's en soorten werk welkom. Bij documenten lezen/schrijven, browsen en programmeren ben je bijvoorbeeld al vaak aan het op en neer scrollen. Een teken dat je misschien beter af bent met wat meer pixels in de hoogte.

Nog meer dan twee schermen?

Je kunt nog verder gaan en zelfs drie of meer schermen aansluiten. Daarbij moet je vooral controleren of je computer dat wel aankan, of dat je er extra of andere videokaarten voor nodig bent. Daarnaast moet je goed bedenken of je dat nodig bent. Ben je nu nog een enkel scherm gewend, dan is het verstandig eerst maar eens naar twee monitoren over te schakelen. Drie schermen op rij neemt natuurlijk al de nodige ruimte in beslag. Drie breedbeeldmonitoren naast elkaar is niet voor iedereen even ergonomisch.

Een ander nadeel van meer dan twee schermen is dat je nu tussen drie schermen kunt wisselen. Het is niet langer het ene of het andere scherm. Je moet dan bewuster een scherm kiezen voor een programma dat je wilt verplaatsen. Wanneer je een programma dat je altijd in het zicht wilt houden, kan het handig zijn een derde scherm te nemen. Dat programma staat dan altijd op dat ene scherm.

Welke aansluitingen heb je op je computer?

De meeste computers hebben standaard al ondersteuning voor meerdere monitoren. Daarbij moet gezegd worden dat dat vaak bij twee ophoudt. Wil je nog meer aansluiten, dan heb je vaak een extra videokaart nodig. Tegenwoordig zijn er een hele reeks aan verschillende soorten aansluitingen die je kunt gebruiken. Het meest gebruikt zijn DVI en HDMI. Beide zijn digitaal en leveren vergelijkbare beeldkwaliteit. Ook de Displayport komt steeds vaker voor. Vooral omdat deze connector zo klein is.

De oude analoge VGA-aansluiting kom je echter ook nog veel tegen en niet zelden is een tweede video-uitgang van dit type. Op zichzelf werkt dat prima, maar het is toch beter om alles digitaal aan te sluiten. Dan haal je toch de hoogste beeldkwaliteit. Je moet dan dus zorgen dat je twee digitale uitgangen hebt en dat beide monitoren over eenzelfde digitale ingang beschikken. De meeste monitoren beschikken over meerdere ingangen, maar je kunt er niet blind op vertrouwen dat je alles wel zult kunnen aansluiten. Dit moet je dus echt even goed bekijken, voordat je nieuwe of extra monitoren aanschaft.

Aansluitingen zeggen niet alles

Je moet ook uitkijken met bepaalde laptops. Zo zijn er modellen waar je twee extra schermen op aan kunt sluiten, waardoor je op dat moment dus drie monitoren hebt (inclusief het laptop scherm zelf). Die worden alle drie ook herkend door Windows. Maar bij sommige types kun je niet alle die drie schermen tegelijkertijd aansturen. Dit heeft te maken met de hardware van de laptop zelf en de videokaart die erin zit. In de praktijk kom je dan dus bedrogen uit en moet je kiezen welke schermen je daadwerkelijk wilt gebruiken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee beeldschermen aansluiten op één PCBij privé-gebruik van een PC, bijvoorbeeld bij gamen is het soms handig om twee beeldschermen aan te sluiten op één PC,…
De print screen knopIedereen heeft de print screen knop op zijn toetsenbord zitten. Wat kun je er eigenlijk mee? Je kunt een schermafbeeldin…
Wat is de werking van een touchscreen?Wat is de werking van een touchscreen?Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon of tablet met een touchscreen. Deze aanraakschermen moeten nauwkeurig jouw kli…
Zo koop je de beste gaming monitorZo koop je de beste gaming monitorDe gaming monitor. Het is een belangrijk deel van je setup. Een scherpe monitor zorgt voor een mooi beeld en veel detail…

Wat is electronic Human Resource Management (e-HRM)?E-HRM staat in voor het digitaal beheren van activiteiten aangaande personeelszaken. Veel bedrijven hebben een personeel…
Printen vanaf je tablet of telefoon: Google CloudprinterPrinten vanaf je tablet of telefoon: Google CloudprinterWe gebruiken onze tablets en smartphones steeds vaker en onze pc's steeds minder. Het is dus niet meer dan logisch dat j…
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.