Cd omzetten naar MP3 met winLAME: snel, eenvoudig en gratis!

Veel mensen hebben nog een kast vol CD's staan. Vaak een collectie die met veel geld en tijd is opgebouwd. En voor velen is muziek kopen ook nog steeds een kwestie van een CD'tje halen. Toch is het gemak dat geboden wordt door digitale audio bestanden als MP3 wel ideaal. Je kopieert de bestanden zo op een telefoon, mp3 speler, tablet of laptop. Zodat je op zoveel mogelijk van je favoriete muziek kunt genieten. Hoe maak je nu eenvoudig goede MP3 bestanden van je audio CD's? Een erg eenvoudige manier om MP3 bestanden te maken van je CD's is met behulp van het programma winLAME voor Windows. Het programma is gratis, dus je kunt het zo downloaden van de winLAME homepage. Niet alleen is het programma gratis, winLAME gebruikt de befaamde LAME MP3 encoder om de audio informatie van je CD om te zetten naar MP3. Deze LAME encoder staat bekend als één van de beste die er is. Zowel in snelheid als in kwaliteit levert het zeer goede resultaten op. En dankzij de winLAME User Interface is het gebruik ervan ook kinderlijk eenvoudig.

De stappen in het kort

Omzetten van je CD's naar MP3's is met winLAME een kwestie van een paar stappen doorlopen. In eerste instantie moet je kiezen wat je bronmateriaal is. Daarna kies je waar de nieuw te genereren MP3's neer gezet moeten worden. Daarna kun je uit een aantal opties kiezen voor de bestandsgrootte en daarmee de kwaliteit van de uiteindelijke MP3's. En dat is eigenlijk alles wat je hoeft te doen. Je moet dan alleen nog de daadwerkelijke conversie starten en wachten tot het programma klaar is.

Afb. 1: Het startschermAfb. 1: Het startscherm

Het startscherm: kies je bron

Wanneer je het programma opstart zie je het scherm zoals afgebeeld in afbeelding 1. In dit scherm kies je het bronmateriaal waar winLAME mee aan de slag moet. Je kunt daarbij kiezen uit twee opties. In de eerste plaats kun je op het map-icoon klikken. Hiermee kun je audio bestanden selecteren die ergens op je computer of een USB apparaat te vinden zijn. winLAME kan een hele lijst van verschillende soorten audio bestanden aan: er worden meer dan twintig verschillende formaten ondersteund. In dit artikel willen we ons richten op het omzetten van CD's, dus gaan voor de tweede optie: het CD-icoon. Klik hierop om het volgende scherm te openen.

Het CD audio selectie scherm

In het volgende scherm (afbeelding 2) zie je een overzicht van de bestanden die op de CD in je CD-lade staan. Bovenin het scherm kun je een andere CD-speler kiezen, wanneer je meerdere hebt. In dit scherm kun je alle titels en namen van de Cd invullen, zoals de artiestennaam, naam van het album, jaar en de titels van alle tracks. Maar dit hoef je bijna nooit met de hand te doen. Het programma kan namelijk contact zoeken met een server op internet en daar alle informatie vandaan halen.

Afb. 2: Keuze voor CDAfb. 2: Keuze voor CD
Afb. 3: Titels ingeladenAfb. 3: Titels ingeladen
Afb. 4: Startscherm met geselecteerde muziekAfb. 4: Startscherm met geselecteerde muziek

Door te kijken naar het aantal tracks en de lengte van al die tracks wordt er een soort digitale vingerafdruk van de cd gemaakt, die bijna altijd uniek is. Daarmee is het een koud kunstje om alle informatie te achterhalen. Deze functie activeer je door op de knop 'freedb.org' te klikken. In afbeelding 3 zie je het resultaat. Je kunt nu op 'Close' klikken en je komt terug in het eerste scherm met een overzicht van de nummers die door winLAME omgezet zullen gaan worden (Afbeelding 4).

Kiezen van de map voor het resultaat

Afb. 5: Geef de locatie opAfb. 5: Geef de locatie op
Klik op 'Next' om de volgende stap te bereiken. Het belangrijkste in dit scherm is te kiezen waar de nieuwe audiobestanden weggeschreven moeten worden. Dit stel je in bij de 'Output Location'. Je kunt hier iets invullen, of met de map-icoon naar een bepaalde map op je computer navigeren. Bestaat de map niet, dan zal winLAME die voor je aanmaken, wanneer je verder gaat. Bovenin het scherm staat overigens een optie voor het soort audio bestand dat gegenereerd moet worden. Je kunt dit gewoon laten staan voor MP3. Er zijn een aantal andere opties in plaats van MP3 die ondersteund worden, zoals Ogg Vorbis, Wave. Deze laten we verder echter buiten beschouwing. Je kunt weer op 'Next' klikken om naar de volgende en laatste stap te gaan.

Afb. 6: Kies de gewenste kwaliteit uit de lijstAfb. 6: Kies de gewenste kwaliteit uit de lijst

Kiezen van de kwaliteit

In het laatste scherm voordat de conversie begint, kun je de gewenste kwaliteit kiezen. Je hebt hier een zestal opties. Maar die hoef je niet allemaal te kennen. We noemen een tweetal mogelijkheden die met name interessant zijn.
  • Wil je de absoluut hoogste kwaliteit, dan kies je voor 'Archiving: Best Quality'.
  • Wil je liever een compromis tussen de kwaliteit en grootte van de bestanden, dan kies je voor 'High Quality: HiFi, home or quiet listening'

Je kunt in plaats van deze laatste optie ook nog kiezen voor 'High Quality: Continuous album encoding (nogap encoding)'.De kwaliteit van beide is identiek, maar bij deze tweede, krijg je MP3's die naadloos in elkaar over gaan. Dat kan handig zijn bij bepaalde muziek of albums.

Voor de volledigheid wijzen we ook nog op de optie 'Custom settings'. Hiermee kom je in een vervolgscherm waar je specifiek in kunt stellen wat voor kwaliteit en instellingen je wilt gebruiken voor de conversie. Gebruik dit alleen, als je weet wat het allemaal inhoudt.

Beginnen met omzetten van de CD naar MP3!

Afb. 7: winLAME extraheert de audio data van de CDAfb. 7: winLAME extraheert de audio data van de CD
Het enige dat nu nog rest, is nog een keer op 'Next' te klikken en in het volgende scherm te kiezen voor 'Start'. Het programma zal nu beginnen met het extraheren van de audio informatie van de CD. Vervolgens zal deze muziekdata met een slim algoritme omgezet worden naar MP3's. Standaard zal het programma deze twee stappen meteen na elkaar uitvoeren, maar met een vinkje op dit scherm kun je dat eventueel uitzetten. Dit heb je normaal gesproken niet nodig.

Het hele omzetten is natuurlijk afhankelijk van de snelheid van je computer, je CD-speler en de lengte van de CD. Ter illustratie: de CD uit het voorbeeld bestaat uit 14 nummers met een totale speelduur van net geen 50 minuten. Het kostte ongeveer twee minuten om de audio informatie van de CD te halen. Het creëren van de MP3 bestanden nam nog eens twee minuten in beslag. Is het programma klaar, dan kun je op 'Exit' klikken om het af te sluiten.

Tot slot

Na afloop heb je de gewenste MP3 bestanden in de door jou opgegeven map staan. Moeilijker dan dat is het niet. Met dit artikel moet het dus geen probleem meer zijn, om snel je favoriete CD's om te zetten naar MP3's. Veel succes en vooral veel luisterplezier gewenst!

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fat32 omzetten naar NTFSU heeft Windows XP geïnstalleerd maar nu is de tweede schijf beperkt wat opslag betreft, en dat terwijl u een grotere ha…
Werken met Audacity: de gratis audiobewerkingssoftwareWerken met Audacity: de gratis audiobewerkingssoftwareOp het internet staat het vol met allerlei programma's om audio mee te bewerken en op te nemen. Sommige programma's zijn…
Gratis een video of filmpje bewerkenGratis een video of filmpje bewerkenWanneer je zelf een filmpje hebt gemaakt, bijvoorbeeld met de videocamera, kan het leuk zijn om deze te bewerken. Je kun…

Platform iCasting – voor talent en opdrachtgeverPlatform iCasting – voor talent en opdrachtgeverWww.iCasting.com is een website waar artiesten en opdrachtgevers elkaar digitaal tegen kunnen komen en een afspraak kunn…
Hoe kan je anoniem(er) surfenHoe kan je anoniem(er) surfenSinds de onthullingen van Wikileaks en vooral die van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden werd wat velen al lang ver…
Bronnen en referenties
  • http://winlame.sourceforge.net/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.