Kinderen en veilig internet

Internet is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze samenleving. Zowel privé als professioneel wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van het internet. Dit heeft vele voordelen maar ook zeker vele valkuilen. Het is met name belangrijk om kinderen wegwijs te maken met het gebruik van het internet en de potentiële gevaren. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om te komen tot een veilig gebruik van het internet voor kinderen.

Inleiding

Het internet is als het ware een computernetwerk over de hele aarde, een openbaar netwerk. De oorsprong ligt in 1969 in de Verenigde Staten, als netwerk voor universiteiten en later defensie. Dit netwerk verbond de diverse organisaties met elkaar en zo kon men informatie uitwisselen. Later werd dit protocol toegepast als openbaar netwerk, je kan zelfs spreken van massa media.

Surfen (www)

Voordeel van het surfen, is de informatiestroom. Het geeft vele voordelen als het gaat om informatie welke gebruikt voor school, denk hierbij aan een spreekbeurt of boekbespreking. Of ook zaken zoals films, muziek,... Het gevaar hier schuilt op diverse vlakken: de informatie op internet is niet altijd juist, de kans dat je op pornografische en/of gewelddadige sites komt is aanwezig en er is overdaad aan reclame. Gelukkig zijn er diverse filters en browsers te verkrijgen welke dit soort zaken kunnen afvangen. Echter, dit zal nooit helemaal waterdicht zijn. Als voorbeeld: een schijnbaar onschuldig kinderfilmpje op youtube, maar overdubt met schunnige tekst. Meester Sipke is een mooi voorbeeld van een kindvriendelijke browser: Meester Sipke

Wat moet je weten als je surft?

  • De gegevens op internet zijn niet per definitie waar.
  • Download enkel onder toezicht en/of na goedkeur van een ouder of leerkracht.
  • Klik rare/onverwachte pagina's weg en ga niet verder op de site.
  • Let op bij het gebruik of downloaden van plaatjes op internet. Deze zijn van iemand en misschien gelden er zelfs auteursrechten.
  • Klik niet op advertenties.

Cyberpesten

Cyberpesten is de nieuwe vorm van pesten. Het lijkt veelal op het klassieke pesten, toch is cyberpesten veel directer en is een aanval in de privésfeer. Kinderen kunnen de grens niet bepalen met als gevolg dat de kinderen die pesten niet beseffen welke schade zij berokkenen en de kinderen die gepest worden, hier nog meer onder lijden, met name omdat het na school ook blijft doorgaan. Zij hebben geen 'rustmoment' meer. Verder wordt het door de ouders veelal niet of te laat ontdekt.

We kunnen enkele vormen van cyberpesten onderscheiden:
  • Cyberpesten via e-mail: Dit zijn pest emails, met daarin kwetsende teksten, foto's en zelfs filmpjes. Opzettelijk virussen verspreiden, en phishing (proberen iemands paswoord te stelen). Een email is laagdrempelig en kan naar veel verschillende personen tegelijk worden verzonden zonder dat daarbij de afzender bekend wordt.
  • Cyberpesten via het chatten: Iemand uitschelden via een chatsessie. Ook dit is zeer laagdrempelig om dezelfde redenen als pesten via email. Ook kan je iemand in een chatbox virtueel uitsluiten zodat er met die persoon niet meer wordt gechat.
  • Cyberpesten via de webcam: Denk hierbij aan het maken van foto's en/of filmpjes zonder medeweten of toestemming van de ander en deze opnames publiceeren op het internet. Opzettelijk schokkende beelden tonen via de webcam. Uitermate gevaarlijk voor kinderen!
  • Cyberpesten social media: Social media is het fenomeen van de laatste jaren. Ook hier is cyberpesten aanwezig, bijvoorbeeld iemand uitsluiten of van je vriendenlijst verwijderen, beelden publiceren,...

Maatregelen voor ouders, grootouders en anderen

Kinderen vinden het belangrijk indien u uw interesse toont

Vraag regelmatig naar de zaken welke zij op internet doen. Ga de dialoog aan en probeer ze de juiste richting in te sturen en ze op te voeden aangaande internetgebruik.

Internet kan ook een gezamenlijke activiteit zijn

Samen met je kinderen op internet. Ook zo kun je je interesse tonen en een rol spelen in het internetgebruik van je kinderen.

Afspraken

Afspraken omtrent computer- en internetgebruik zijn belangrijk. Internet kan tijdrovend zijn en ten koste gaan van de sociale contacten met bijvoorbeeld vriendjes.

Help met het vormen van een goed wachtwoord

Een goed wachtwoord is zeer belangrijk voor elke internetgebruiker. Ook een bijnaam (nickname) is belangrijk. Een verkeerde keuze kan hierbij vervelende gevolgen hebben.

Persoonlijke informatie

Maak uw kinderen duidelijk om geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te geven (adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer, etc.).

Bewustwording

Op internet is niet alles wat het lijkt. Een man kan een vrouw zijn, een kind een volwassene,...

Toezicht

Zorg dat de pc op een plaats staat zodat u toezicht kan houden. Dus geen computer op de eigen slaapkamer.

Geschiedenis bekijken

Door de meeste webbrowsers wordt er surfhistorie bijgehouden. Bespreek dit samen met je kind en maak duidelijk dat dit belangrijke informatie is.

Virusscanner

Een up-to-date virusscanner is ook een belangrijke tool op de pc en kan problemen voorkomen. Op websites staan vaak, zonder dat dit merkbaar is, vervelende computervirussen.

Conclusie

Er zijn genoeg mogelijkheden om de gevaren van internet tegen te gaan, echter bestaat er geen een waterdicht. Als ouders is het daarom super belangrijk om zich actief bezig te houden met het computergedrag van hun kind. De computer en internet is een belangrijk gedeelte van de moderne opvoeding en behoeft veel aandacht.

Nog enkele tips

© 2012 - 2024 Kirjoittaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste internetbrowsersTegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden bij het kiezen van een goede browser. Zo heb je in Internet Explorer de meest…
Bescherm je kinderen op internetWeet je niet wat je kinderen doen op het internet? Vele ouders willen weten wat hun kinderen doen op het internet. Ze we…
De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…

Wat is 9gag? Achtergrond en cultuurWat is 9gag? Achtergrond en cultuur9gag.com is een populaire website waarop humoristische afbeeldingen in combinatie met korte stukjes tekst worden geplaat…
WhatPulse, typen met een doelMet WhatPulse kun je bijhouden hoeveel je hebt getypt en geklikt. Het is erg leuk om bij te houden en je kunt je inschri…
Kirjoittaja (5 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.