Wat is een LMS?

Wat is een LMS? Een veelgehoorde kreet in de wereld van digitaal leren is LMS, het Learning Management Systeem oftewel een elektronische leeromgeving. Dit digitale administratiesysteem zorgt voor toegang tot webbased cursusmateriaal en houdt bij welke leerstof cursisten doorlopen en welke resultaten ze daarbij geboekt hebben. Een LSM waarin je zelf ook cursussen kunt maken heet een LCMS oftewel Learning Content Management System.

Wat is een LMS?

  • Binnen de elektronische leeromgeving kun je via een internetbrowser cursussen volgen en contact onderhouden met andere ‘lerenden’ via bijvoorbeeld een discussieforum, chatten of zelfs een virtueel klaslokaal. Het wordt ook wel een virtuele of elektronische leeromgeving genoemd voor het aanbieden van e-learning.
  • Naast fungeren als platform voor content, een soort website waar alles wordt aangeboden, is de andere hoofdfunctie van het LMS het beheer, de administratie. Er wordt vastgelegd en gerapporteerd welke cursisten welke leerinhoud doorlopen, hoe lang ze daarover doen, hoe vaak ze inloggen, hoe ze toetsen maken, enzovoort.
  • Verder regelt het LMS eventuele betalingen en zaken rond gebruikersrechten. De beheerder van het systeem heeft toegangsrechten tot alles (de zogenaamde ‘administrator rechten’) terwijl voor anderen wordt bepaald wat ze wel en niet op hun scherm te zien krijgen.
  • De elektronische leeromgeving zal vaak op een interne server worden geïnstalleerd, zodat iedereen binnen een intern netwerk erbij kan. Toegang via internet is natuurlijk ook mogelijk.

Hoe werkt een elektronische leeromgeving?

De leerstof wordt digitaal gekoppeld aan het systeem. Dit betekent dat tijdens het doorlopen de gegevens en resultaten van de deelnemer worden doorgegeven aan het LMS. Vaak wordt er gewerkt met een gestandaardiseerde importmethode (bijvoorbeeld SCORM), dus er zijn standaardafspraken over hoe de leerinhoud en het systeem eruitzien waardoor het koppelen gemakkelijker wordt. Het is overigens niet zo dat alle leerstof ook echt op dezelfde server of fysieke plek als het LMS geplaatst hoeft te worden; dat is het voordeel van links en externe koppelingen.

De cursist krijgt toegang tot het systeem via inloggen, zodat bekend is wie hij is. Vaak is van tevoren al geregeld welke leerstof iemand moet doorlopen, dit zal voor hem klaar staan in zijn persoonlijke ‘omgeving’. Tijdens het doorlopen van de leerstof wordt dus bijgehouden wat hij doet en dit kan in de vorm van rapportages uit het systeem worden gehaald.

Het aardige van de elektronische leeromgeving is verder dat het voor cursisten heel eenvoudig is om virtueel contact met elkaar te onderhouden. Zo kan er voor specifieke groepen die hetzelfde programma doorlopen (bijvoorbeeld in een traject van blended learning) een speciale ‘virtuele ruimte’ worden ingericht, dus een website met informatie en faciliteiten waar verder niemand bij kan.

Veel systemen hebben ook mogelijkheden om zelf (eenvoudige) cursussen en toetsen te ontwikkelen, waardoor op maat maken voor cursisten en groepen binnen handbereik komt.

Voordelen van de elektronische leeromgeving

  • Altijd, op elk moment en op elke plaats toegang tot je cursusmateriaal.
  • Je hoeft zelfs niets bij te houden, geen losse blaadjes met aantekeningen meer. Alles wordt opgeslagen bij jouw inloggegevens.
  • Makkelijk contact houden met docent/trainer en andere cursisten.
  • Via een catalogusfunctie kun je zien welke andere cursussen er beschikbaar zijn; die kun je aanvragen bij de beheerder.
  • Voor de beheerder: overzicht en digitale rapportages, het systeem doet het werk!

Een Learning Management Systeem is dus een heel handig instrument voor iedereen die serieus met digitale content aan de gang wil. Echter, het is een administratiehulpmiddel om het proces te vergemakkelijken - de leerresultaten zijn afhankelijk van de kwaliteit leerstof die erin wordt aangeboden.
© 2008 - 2024 Theodoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effectiever leren met blended learningEffectiever leren met blended learningLeren doe je van en met elkaar, dat was altijd de basis van opleiding en onderwijs. Dat is nog steeds zo, maar in deze t…
Organisatieleren: de actietheoretische benaderingDe actietheoretische benadering is één van de benaderingen waaruit gekeken kan worden naar het leren van organisaties. D…
SCORM: de norm in e-learningSCORM: de norm in e-learningHoewel SCORM geen officiële open standaard is, is het wel een vrij algemeen erkende norm voor specificaties rond e-learn…
Wat houd e-hrm in?Wat houd e-hrm in?Dit artikel gaat over e-HRM. Wat zijn de belangrijkste kenmerken ervan en de ontwikkelingen op bepaalde gebieden. Ook zu…

Toetsenbord symbolen: leestekens en meerToetsenbord symbolen: leestekens en meerOp het toetsenbord van je computer zitten allerlei symbolen, met name boven de cijfertoetsen en rechts van de lettertoet…
Facebook: account maken, gebruik en meerFacebook: account maken, gebruik en meerFacebook is de populairste sociale netwerksite (social networking) in de wereld en één van de grootste internetsites. He…
Theodoos (29 artikelen)
Laatste update: 02-01-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.