SCORM: de norm in e-learning

SCORM: de norm in e-learning Hoewel SCORM geen officiële open standaard is, is het wel een vrij algemeen erkende norm voor specificaties rond e-learning, elektronisch leren. Dit betekent in de praktijk dat online cursussen en toetsen zodanig worden gemaakt dat de resultaten ervan meetbaar en uitwisselbaar zijn. Officiële doelstelling is om webbased leermateriaal toegankelijker te maken en makkelijker te hergebruiken.

Wat is SCORM?

SCORM is een afkorting van Sharable Content Object Reference Model. Vrij vertaald dus een model voor het uitwisselen van brokjes ‘leerinhoud’, en het werd ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse leger. Er zijn meerdere versies van de norm ontwikkeld; de twee belangrijkste versies op dit moment SCORM 1.2 en SCORM 2004 (ook wel bekend als SCORM 1.3). Van SCORM 2004 bestaan inmiddels ook nog meerdere 'edities'. SCORM heeft met name betrekking op leerstof die via een webbrowser wordt aangeboden.

Wat doet SCORM?

SCORM zelf doet niets, maar de SCORM-afspraken zorgen er wel voor dat digitale leerinhoud zijn werk beter kan doen. Iedereen die werkt aan e-learning, webbased cursussen en online leerstof werkt volgens dezelfde afspraken. Het grote voordeel hiervan is dat digitale leerstof altijd gekoppeld kan worden aan leerinhoud die door anderen is ontwikkeld, maar ook aan beheersystemen om die inhoud in te plaatsen. Zo werkt het:

  • Digitale leerstof oftewel content wordt opgedeeld in her te gebruiken ‘brokjes’. Deze brokjes worden vaak SCO’s of Sharable content objects genoemd. Zo’n SCO kan een testje zijn, een internetpagina met leerstof en vragen, filmpjes met toelichting, noem maar op. Het kan een pagina zijn in HTML (de taal van veel webpagina’s) maar ook een flitsend filmpje in flash of bijvoorbeeld een oefening met muiskliks gemaakt in javascript. Al die losse brokjes vormen samen een cursus over bijvoorbeeld communicatie, maar onderdelen daaruit zijn ook prima te gebruiken in een module over luisteren, vragen stellen of gesprekstechnieken. Sharable betekent dan ook uitwisselbaar.
  • Alle onderdelen moeten voorzien zijn van metadata. Metadata betekent niets anders dan informatie over de informatie, met andere woorden, de inhoud moet voorzien zijn van goede beschrijvingen en trefwoorden zodat we weten waar het over gaat en het gemakkelijk via digitaal zoeken terug te vinden is.
  • Van de losse leereenheden moet worden geregistreerd welke gebruikers er mee bezig zijn geweest en wat daarvan de resultaten waren. Hoe vaak hebben ze de stof doorlopen, hoe lang hebben ze daarover gedaan, wat waren de resultaten als er vragen en toetsen aan verbonden zijn.
  • Al die informatie moet ergens worden opgeslagen. Meestal wordt de learning content gekoppeld aan een beheersysteem (bijvoorbeeld een Learning Management System oftewel LMS) waarin al die cursistgegevens inzichtelijk gemaakt kunnen worden.
  • Om de koppeling tussen systeem en leerstof te kunnen maken wordt gebruik gemaakt van een manifest. In dit eenvoudige document op basis van de internettaal xml is vastgelegd wat voor leerstof het is, welke versie, met welke pagina’s je de cursusonderdelen kunt starten en welke inhoud daarbij wordt gebruikt (filmpjes, geluid, enzovoort) en de structuur van de leerstof. Dit manifest zorgt dat er op elke pagina van je cursus wordt gekeken en opgeslagen wat er gebeurt.

Voordelen van SCORM

Zonder het gebruik van deze gemeenschappelijke afspraken ben je heel wat tijd kwijt als je cursussen en systemen aan elkaar wilt ‘knopen’, en het is specialistisch werk.

De voordelen van SCORM zijn dan ook:
  • Eén keer ontwikkelen en het werkt altijd en overall
  • Leercontent kan vaker, beter en langer gebruikt worden en beter gevonden worden
  • Met de SCORM afspraken kunnen verschillende cursusonderdelen van hele verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld worden tot een logisch geheel, en zijn ze in te passen in ieder systeem dat volgens dezelfde afspraken werkt

Zo kunnen een paar eenvoudige afspraken de toepassing van digitale leerinhoud aanzienlijk verbeteren.

Er zijn ook andere uitwisselingstechnieken.
© 2008 - 2024 Theodoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een LMS?Wat is een LMS?Een veelgehoorde kreet in de wereld van digitaal leren is LMS, het Learning Management Systeem oftewel een elektronische…
Hoe kan je goed leren?Hoe kan je goed leren?Hoe kan je goed leren? Is een vraag die veel mensen en vooral studenten zich afvragen, met de tips om te leren leren in…
Acadin, een digitale leeromgeving voor hoogbegaafde kinderenAcadin, een digitale leeromgeving voor hoogbegaafde kinderenVoor slimme kinderen is het onderwijs vaak te makkelijk. Zij vervelen zich, en kunnen langzaam hun interesse verliezen i…
Organisatieleren: de actietheoretische benaderingDe actietheoretische benadering is één van de benaderingen waaruit gekeken kan worden naar het leren van organisaties. D…

Toetsenbord symbolen: leestekens en meerToetsenbord symbolen: leestekens en meerOp het toetsenbord van je computer zitten allerlei symbolen, met name boven de cijfertoetsen en rechts van de lettertoet…
Facebook: account maken, gebruik en meerFacebook: account maken, gebruik en meerFacebook is de populairste sociale netwerksite (social networking) in de wereld en één van de grootste internetsites. He…
Theodoos (29 artikelen)
Laatste update: 01-01-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.