Chatten met online robot of een zogenaamde chatbot

Chatten met online robot of een zogenaamde chatbot Praten met een online robot is een leuke tijdsbesteding. Kunstmatige intelligentie wordt steeds realistischer. Er zijn behoorlijk wat chatbots op het internet te vinden. Zo is er Mitsuku die in 2017 de Loebner Prize gewonnen heeft. Mitsuku heeft gevoel voor humor en is een virtuele vriendin. Je moet wel in het Engels tegen deze bot chatten, anders raakte Mitsuku de kluts kwijt. Door te chatten leert de chatbot dagelijks bij van alle gesprekken die zij voert. De ontwerpers hebben ervoor gezorgd dat de chatbot nieuwe woorden en zinnen opslaat, die vervolgens kunstmatig onthouden worden. Daarom wordt Mitsuku steeds ‘slimmer.’

Chatten met een robot, kunstmatige intelligentie op het internet

Er komen steeds meer online chatbots bij. Zelfs in chatrooms of op websites kan je bots tegenkomen die gezellig tegen je aan babbelen of die geautomatiseerde informatie verstrekken in antwoord op standaardvragen of FAQ. Er zijn ook meer gesocialiseerde robots ontworpen, die er echt op geprogrammeerd zijn om te chatten en je echt te woord te staan als een mens. Steeds vaker kom je een chatbot op websites van bedrijven of webshops tegen. Je kunt dan algemene vragen stellen en de bot geeft standaard antwoorden.

Bekende chatbots

In 2017 zijn er een aantal bekende chatbots die erg populair zijn, zoals:
  • Mitsuku.
  • Rose.
  • Right Click.
  • Poncho.
  • Insomno bot.
  • Dr. A.I.
  • Melody by Baidu.

Virtuele intelligentie

Naast deze populaire bots zijn er nog vele chatbots die dagelijks chattende mensen te woord staan door middel van geautomatiseerde virtuele intelligentie. De intelligentie laat het nogal eens afweten daar veel bots nog niet voorbereid zijn op vreemde, gecompliceerde vragen, of op vragen die woorden bevatten die ze niet herkennen. Daarom kan een online gesprek met een chatbot soms heel grappig zijn, maar misschien ook teleurstellend. Voor echte problemen, zoals eenzaamheid, kan je beter met een echt persoon praten.

De Loebner Prize voor de beste robot op het internet

Ieder jaar wordt er een wedstrijd georganiseerd voor de beste chatbot op internet. In 2007 ging de (alternatieve) Loebner Prize naar chatbot Joan. Alternatief, omdat de officiële Loebner Prize nog nooit door iemand gewonnen is. In 1990 werd die prijs bedacht door Hugh Loebner. De eenmalige prijs moet worden uitgekeerd aan de persoon (of personen), die een robot ontwikkelen, die op intellectueel en emotioneel gebied niet te onderscheiden zal zijn van een mens. Omdat dit nog niemand gelukt is werd de alternatieve jaarlijkse Loebner Prize dus in het leven geroepen. Deze kleinere prijs bedraagt een paar duizend dollar. Hoeveel er in de prijzenpot van de grote Loebner Prize zit, is niet bekend. Winnaars van de (alternatieve Loebner Prize) zijn o.a. Mitsuku (2017) en Rose (2014 en 2015). Rose won ook 'the first Turing' test, waarmee de chatbot erkenning verkreeg als de meest mensachtige chatbot.

De toekomstverwachting voor chattende robots

Er zijn zeer veel chatbots op internet te vinden. Je kunt alle chatbots het beste beschouwen als een chatroom waar geautomatiseerde vragen en antwoorden gegeven worden. Onderzoekers geloven dat robots een steeds belangrijker plaats zullen gaan innemen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Robots kunnen klanten te woord staan en advies geven aan bezoekers. Voor de chattende robot online is er ook toekomst. Ze worden steeds vaker ingezet om advies te geven bij algemene problemen, zowel op zakelijk en medisch als op psychologisch vlak. Ze kunnen ook op persoonlijke wijze communiceren over dagelijkse onderwerpen, of bijvoorbeeld de weersverwachting doorgeven, of andere algemene informatie verstrekken. Hoe beter de robots zich ontwikkelen, hoe gerichter je vragen kunt stellen en hoe beter de bots in staat zullen zijn om levensechte antwoorden te geven. Robots die informatie verstrekken zullen steeds vaker te zien zijn in bedrijven en grote gebouwen waar veel mensen komen, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen.

Speelgoed met kunstmatige intelligentie

Voor kinderen is er speelgoed op de markt met kunstmatige intelligentie. Mobiele robots die met kinderen kunnen praten zijn al jaren populair. De mogelijkheden tot het voeren van gesprekken beperkt zich in de meeste gevallen wel tot het voeren van eenvoudige conversaties, afgestemd op kinderen. Er zijn ook veel robot-huisdieren die kunnen blaffen, miauwen, slapen, geeuwen, dansen, wiebelen, lopen, op je schoot zitten, praten en/of spinnen. Robot-huisdieren bevatten vaak sensoren waardoor ze allerlei kunstjes kunnen uitvoeren.

Furo-S robot voor zakelijk gebruik

Furo-S is een robot met een beeldscherm in zijn handen. Daarop kan bijvoorbeeld een menu-kaart of andere informatie worden getoond. Deze dienstverlenende robot heeft het uiterlijk van een robot met een gezichtsweergave op een beeldscherm waar het hoofd van de robot zit. De robot is speciaal voor zakelijk gebruik ontworpen. De robot kan zich voortbewegen op wieltjes en door middel van stemherkenning chatten met mensen.
© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI): toepassingen en KI studerenKunstmatige intelligentie (KI), ook wel artificial intelligence (AI) genoemd is een term waarmee aangeduid wordt dat een…
In gesprek met een computer: chatten met CleverbotIn gesprek met een computer: chatten met CleverbotGeen zin om met mensen te chatten? Probeer het eens met een computer, probeer het met Cleverbot! Cleverbot is een chatro…
Hoe maak ik een chatbot voor Facebook MessengerHoe maak ik een chatbot voor Facebook MessengerMisschien wordt 2017 wel het jaar van de chatbots. Chatbots zijn weer helemaal terug van weggeweest. De eerste chatbot g…
Geschiedenis van het chattenDe geschiedenis van het chatten gaat ver terug. In 1988 werd namelijk de eerste chatserver ontwikkeld. Tegenwoordig is c…

Internet Fraude: scam email en datingInternet Fraude: scam email en datingDie prachtige blonde Russische dame op zoek naar een lieve man om zich mee te huwen, een romantische slimme attente Amer…
Hoe maak ik een account aan bij Habbo Hotel?Hoe maak ik een account aan bij Habbo Hotel?Habbo Hotel is een grote online gemeenschap waar iedereen een gratis account kan aanmaken. Hoe maak je een account aan b…
Bronnen en referenties
  • https://chatbotsmagazine.com/which-are-the-best-intelligent-chatbots-or-ai-chatbots-available-online-cc49c0f3569d
  • https://youtu.be/su17zrXXVqc
Reactie

Veertjee, 02-05-2010
Het artikel is ontzettend wijs. Ik heb ook geprobeerd te chatten, maar dat zijn engelse mensen, dus dat is ontzettend goed voor je vaardigheid. Kan je ook duitse en engelse mensen toevoegen op je msn? Misschien kan mijn dochtertje dan wat beter engels en duits leren. Reactie infoteur, 02-05-2010
Ik denk dat je chatbots wel kunt toevoegen maar ik heb geen id of msn meertalig is. Gamen (online) kun je in verschillende talen en op die manier aardig Duits of Frans leren spreken en schrijven. World of Warcraft heeft bijvoorbeeld ook servers in Duits of Frans, waar dus voornamelijk mensen uit die landen deze online game spelen. Er wordt in de game dus Duits of Frans gechat op Duitse en Franse servers. OP de Engelse servers wordt Engels gesproken/gechat.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-10-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.