Facebook minderen of stoppen met Facebook

Facebook minderen of stoppen met Facebook Heel veel mensen hebben Facebook en kijken regelmatig op Facebook. Het is leuk om al je vrienden, kennissen en familie op te hoogte te houden van je leven. Ook is het leuk om contact te houden met vrienden die over het hele land, of zelfs over de hele wereld verspreid zitten. Echter kan al dat lezen en schrijven veel tijd kosten, heel veel tijd. Het kan daarom ook een bevrijding zijn om Facebook-vrij te worden: ga de uitdaging aan door met Facebook te minderen of door zelfs met Facebook te stoppen.

Wat is Facebook?

Facebook is een internationale social network site. Je kan je persoonlijke interesses op Facebook zetten. Door vrienden te worden met andere Facebookgebruikers, kan je van deze gebruikers berichtjes ontvangen en naar deze vrienden kan je ook berichtjes versturen. Je kan op je tijdlijn (‘timeline’) verschillende berichtjes op je ‘prikbord’, de ‘wall’, plaatsen. Dit kunnen video’s, foto’s of tekstjes zijn. Facebook zet deze in chronologische volgorde, waardoor er een soort jaaroverzicht kan ontstaan. Je kan deze berichtjes openbaar zetten, maar je kan er ook voor kiezen om berichten alleen te delen met (een deel van) je vrienden. Op Facebook kan je ook bijhouden wat je allemaal gedaan hebt, welke banen je gehad hebt, wat je allemaal gedaan hebt, welke vrienden je hebt leren kennen, waar je op vakantie bent geweest enzovoorts.

Wat is er leuk aan Facebook?

Facebook heeft veel gebruikers, wereldwijd. Het is dus redelijk makkelijk om oude vrienden op te sporen en als vriend toe te voegen aan Facebook. Op deze manier kan je wereldwijd je contacten met al je oude vrienden onderhouden. Het is ook veel eenvoudiger om informatie te delen. Niet alleen kan je al je vrienden tegelijkertijd op de hoogte houden, ook kan je met Facebook alle informatie binnen een paar seconden delen met je vrienden, familie, of met wie je ook maar wil. Ooms, tantes, opa’s en oma’s zagen nog nooit zo snel de eerste foto’s van bijvoorbeeld de nieuwe wereldburger. Ook is het leuk om op deze manier contact te hebben en te houden met vrienden die je anders uit het oog zou verliezen. Je kunt ook dingen die anderen hebben geschreven of alles wat je tegenkomt ‘liken’. Hiermee geef je aan dat je iets mooi of goed vindt. Het is ook leuk wanneer mensen jouw dingen ‘liken’.

Het is mogelijk om toe te treden tot een groep die dezelfde interesses met je deelt. Hierdoor kom je gelijkgestemde mensen tegen, kun je ideeën uitwisselen en is het prettig communiceren. Zo kan je antwoorden krijgen op vragen en zelf andere mensen helpen.

Verslaving

Mensen vinden het prettig wanneer anderen hun op Facebook geplaatste informatie lezen. Nog beter is het wanneer men de informatie waardeert ('liken') of deelt. De hersenen geven dan een prettig gevoel. Sommige mensen willen meer van dit prettige gevoel ervaren en zitten dan teveel achter Facebook. Net als bij een andere verslaving wil het lichaam namelijk meer van het prettige gevoel ervaren, waardoor je (te) veel achter Facebook zit. Enkele kenmerken van het hebben van een Facebook verslaving zijn:
  • Alleen nog maar online Facebook vrienden hebben en geen vrienden meer hebben in de echte wereld.
  • Alleen nog maar met Facebook bezig willen zijn: elk uur Facebook opstarten, bang zijn ook maar iets te missen op Facebook.
  • De eerste actie na het opstaan is het opstarten en controleren van Facebook.
  • De hele dag controleren of er nieuws is op Facebook en het vreselijk vinden wanneer er geen nieuws is.
  • Zelfs ’s nachts bij het wakker worden Facebook controleren.
  • ’s Nachts wakker worden of zelfs slapeloze nachten hebben om Facebook te controleren.

Het schijnt dat jongeren meer kans hebben om een Facebookverslaving te ontwikkelen, dan ouderen. Ook mensen die sociaal iets onzeker zijn, vinden het prettiger om via Facebook contact te hebben, dan via de mail of telefoon. Mensen die Facebook als verlengstuk van hun werk en carrière zien, hebben juist minder kans om verslaafd te raken. Waarschijnlijk gebruiken zij Facebook vooral om hun netwerk te onderhouden. Het is voor hen dan ook makkelijker om in privétijd afstand te nemen van Facebook.

Waarom Facebook minderen?

Er zijn vele redenen te verzinnen waarom je zou willen minderen, of zelfs zou willen stoppen met Facebook:
  • Facebook nodigt vaak uit om nog even te kijken of er nieuws is. Denk eens na over de tijd die je over zult hebben wanneer je niet elke vijf minuten Facebook checkt.
  • Wat is de toegevoegde waarde van veel informatie die je via Facebook bereikt? Is het interessant om te weten wat vrienden eten, of hoe leuk de avond van een vage kennis was? Over echt belangrijk nieuws word je echt nog wel gebeld.
  • Stel jezelf eens de vraag of je, zonder Facebook, ook had willen weten wat een vage kennis, die je misschien al jaren niet meer gezien of gesproken hebt, vandaag heeft gedaan of gegeten?
  • Doordat je zo druk bent met nutteloze informatie te lezen van vage kennissen, wordt het contact met echte vrienden in het dagelijks leven minder en oppervlakkiger.
  • Veel mensen zijn door de social media in het dagelijks leven niet meer sociaal. Veel mensen zitten op bijvoorbeeld op verjaardagen of op visite continu op hun telefoon of tablet te kijken of er berichten zijn op Facebook.
  • Facebook zorgt wel voor veel vrienden, maar voor minder vriendschappen. Facebook zorgt juist voor eenzaamheid. Door alle tijd die er gaat zitten in je ‘tweede leven’ op Facebook heb je weinig of geen tijd meer over voor je echte vrienden. Echte vriendschap wordt niet onderhouden door even door de nieuws feed te scrollen.

Hoe Facebook minderen?

Het is natuurlijk erg moeilijk om met Facebook te minderen. Je bent namelijk altijd bang dat je juist dan iets mist, op sociaal vlak, uitnodigingen van feestjes of zelfs die fantastische werkaanbieding waar je al zo lang op zit te wachten. Wanneer je echter de uitdaging aan wilt gaan en wilt gaan minderen met Facebook om meer tijd over te houden, kan je aan de volgende dingen gaan werken:
  • Verwijder alle vage kennissen en houd alleen je familie en je echte vrienden over. Dit zijn vrienden die je in het echte leven ook zou hebben.
  • Behoud alleen de werk gerelateerde groepen, of groepen waarin je met mensen zit met gelijke interesses. Deze groepen kunnen handig zijn omdat er wel interessante informatie wordt gedeeld, of omdat je er vragen kan stellen.
  • Geef je gegevens zoals telefoonnummer en e-mail adres aan de mensen die je nog wilt spreken en schrijf eens een echte brief of een uitgebreide e-mail of bel je vrienden eens op of ga langs.
  • Verwijder de app van je telefoon. Het wordt daardoor minder makkelijk om elke keer op je telefoon naar Facebook te kijken.
  • Stel voor jezelf een Facebookschema op. Zeg dat je per dag een bepaald aantal keer een half uurtje op Facebook mag kijken. Houd je hier dan ook aan.
  • Ga in de tijd dat je anders op Facebook zat iets anders doen. Ga niet op de bank hangen, want dan is de kans groot dat je toch weer snel op Facebook zit. Ga sporten, een boek lezen of bel een vriend of vriendin op.

Facebook verwijderen

Als het niet lukt om het gebruik van Facebook te verminderen, kan je natuurlijk ook helemaal met Facebook stoppen. Er zijn twee mogelijkheden om te stoppen met Facebook:

Facebook deactiveren

Je kunt je Facebook account deactiveren. Hierdoor wordt je profiel tijdelijk verwijderd. Door het deactiveren is wel je profiel verwijderd, maar blijven je berichten in je groepen wel bestaan.
  • Deactiveer je Facebook account
  • Vermeld de reden waarom je je wilt afmelden van Facebook
  • Vink aan of je al dan niet nog mails van Facebook wilt ontvangen
  • Bevestig dat je je Facebookaccount wil deactiveren

Facebook account verwijderen

Wanneer je je Facebookaccount verwijdert, verwijder je alles van jezelf van Facebook. Ook al je berichten, reacties en foto’s worden voor altijd verwijderd.

Hierna wordt je Facebook profiel na twee weken verwijderd. Facebook wacht met het definitief verwijderen van je account met twee weken, zodat je binnen deze tijd altijd nog op je besluit terug kunt komen. Let wel op dat het definitief verwijderen van je Facebookprofiel pas echt een feit is wanneer je in deze twee weken je Facebook account niet meer gebruikt. Log dus niet meer in, reageer niet op berichten en log niet in met je Facebookaccount bij websites.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Sommige mensen willen er va…
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Je Facebook account verwijderen – Tips en trucsJe Facebook account verwijderen – Tips en trucsMisschien heb je je wel eens afgevraagd waarom het zo moeilijk is om je Facebook account te verwijderen. Mensen kunnen o…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…

Online reputatiemanagement voor bedrijvenReputatiemanagement is een strategie voor personen en bedrijven om een gunstige beeldvorming te creëren. Bedrijven werke…
WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies?WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies?Op 25 augustus 2015 werd de nieuwe update van WhatsApp gelanceerd, WhatsApp 2.12.250. Er was al eerder een bèta versie,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.watisfacebook.nl/facebook/wat-is/ (bezocht 1/9/2015)
  • http://www.ze.nl/p/149111/zo_kom_je_van_je_facebook-verslaving_af (bezocht 1/9/2015)
  • http://worldwideweb.plazilla.com/page/4295019984/wat-is-facebook-hoe-werkt-facebook-en-wat-zijn-de-gevaren-en-de-voordelen-van-facebook (bezocht 1/9/2015)
  • http://www.pepermunt.net/sociale-netwerken/facebook-profiel-verwijderen.html (bezocht 1/9/2015)
  • http://www.scientias.nl/facebook-verslaving-is-nu-vast-te-stellen/ (bezocht 3/9/2015)
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.