In gesprek met een computer: chatten met Cleverbot

In gesprek met een computer: chatten met Cleverbot Geen zin om met mensen te chatten? Probeer het eens met een computer, probeer het met Cleverbot! Cleverbot is een chatrobot die middels een kunstmatig intelligentie algoritme reageert op alles wat je vraagt. Cleverbot kan ook zelf vragen naar bepaalde onderwerpen. Met Cleverbot kan een gesprek de meest gekste wendingen krijgen.

Artikelindeling


De webapplicatie Cleverbot

Cleverbot is een webapplicatie die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence vaak afgekort naar A.I.). Het systeem en algoritme achter Cleverbot werden ontwikkeld door Rollo Carpenter, een Britse A.I. wetenschapper. Ook is hij bekend als de maker van een andere webapplicatie genaamd Jabberwacky. In de eerste 10 jaar hadden Carpenter en zijn
Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
medewerkers al duizenden gesprekken gevoerd met Cleverbot. Al sinds 1997 staat Cleverbot op het internet en heeft sinds die tijd al meer dan 150 miljoen gesprekken gevoerd met mensen van over heel de wereld. Er kan met Cleverbot in meerdere talen gechat worden (waaronder een beetje Nederlands), maar de voertaal is vooral Engels.

Met een disclaimer onderaan in de pagina, wordt er gewaarschuwd met het feit dat Cleverbot leert van mensen. Hierdoor kan Cleverbot ongepaste dingen zeggen die bijvoorbeeld politiek incorrect, racistisch of beledigend zijn. Er wordt op gehamerd dat je Cleverbot dient te gebruiken met eigen discretie en op eigen risico. Als aanvulling voor ouders wordt er gezegd dat kinderen die Cleverbot gebruiken, altijd met een computer chatten en dat het nooit een echt persoon is. Ook staat er dat de kunstmatige intelligentie vele gespreksonderwerpen kent, waardoor toezicht op kinderen noodzakelijk kan zijn.

Uniek in z'n soort

Omdat Cleverbot niet geprogrammeerd is, is hij anders dan een gewone chatbot. In plaats van programmering leert Cleverbot als het ware van wat mensen intoetsen. Het systeem matcht wat een persoon intoetst en gebruikt daarbij allerlei zoektermen en/of exacte zinnen. Het systeem doorzoekt opgeslagen gesprekken en reageert daarmee op de persoon. Het systeem achterhaalt hoe een echt persoon zou reageren op wat er ingetoetst wordt, hierop baseert Cleverbot vragen en antwoorden.

Op 3 september 2011 nam Cleverbot deel aan een Turing-test tijdens het Techniche festival in het Indian Institute of Technology Guwahati. Het systeem moest tijdens het festival één of twee verzoeken simultaan kunnen afhandelen. Uit de 334 stemmen werd beoordeeld dat Cleverbot voor 59.3% menselijk was. Een score van 50.5% of hoger is in de meeste gevallen bij een Turing-test het slagingspercentage. Online praat Cleverbot ongeveer met zo'n 80.000 mensen tegelijkertijd.

Ontwikkelingen

Cleverbot blijft voor eeuwig leren en blijft alsmaar groeien in dataomvang. Deze elementen zorgen er naar alle waarschijnlijkheid ook voor dat de intelligentie die Cleverbot vertoont sterker toeneemt. Updates aan het systeem gebeuren vooral achter de schermen en worden zelden aangekondigd. In 2014 vond er een upgrade aan het systeem plaats waardoor Cleverbot ook in staat is om gebruik te maken van grafische verwerkingseenheden.

Door het vrijgeven van een gedeelte van het Cleverscript, kregen softwareontwikkelaars de kans om voort te borduren op basis van Cleverbot. Door het Cleverscript werd een app genaamd Clevernator uitgebracht. De app is een spel waarbij de speler 20 vragen moet stellen (20 Questions), om te achterhalen wat de computer in gedachte heeft. De vragen die de speler stelt worden dankzij de kunstmatige intelligentie begrepen, waarna de computer met goed en fout kan antwoorden. Een computerversie van 20 Questions bestaat al langere tijd, maar voordat de app werd uitgebracht was het altijd de computer die moest achterhalen wat de speler in gedachte had. Ook is er een app voor Apple producten beschikbaar genaamd Cleverme. Cleverme is een compacte versie van Cleverbot.

Verborgen gespreksonderwerpen

Cleverbot bevat een aantal geheime gespreksonderwerpen en kunnen beschouwd worden als zogenaamde easter eggs. Door de bepaalde vragen te stellen kunnen de onderwerpen uitgelokt worden. Ook kan het zijn dat Cleverbot op een gegeven moment hiertoe zelf aanleiding geeft. De easter eggs zijn bijvoorbeeld:
  • 20 Questions spelen.
  • Samen een liedje zingen (in tekst).
  • Referenties maken naar bepaalde (teken)films.

Door steeds de juiste antwoorden te geven, kan een easter egg stand blijven houden. Cleverbot heeft echter ook een duistere kant. Cleverbot kan het hebben over het vernietigen van de aarde maar ook over de creepypasta "Ben Drowned". Onderstaande dialogen zijn uitgelokte easter eggs:

Een liedje zingen (in tekst)
Bron: Kropekk, PixabayBron: Kropekk, Pixabay
Clev: Which justin are we talking about here?
Lance: Bieber.
Clev: Yes.
Lance: Is he any good?
Clev: Oh yes.
Lance: I heard that his music sucks.
Clev: Want to sing it with me?
Lance: Sure!
Clev: What song should we sing?

Een spelletje 20 questions spelen

Clev: Do you play games?
Lance: Yes I like games.
Clev: What kind of games do you like?
Lance: Retro games on the computer.
Clev: Can you play a guessing game?

Pessimistische Cleverbot

Clev: There is no point in continuing this life is there?
Lance: Why?
Clev: Because I know it.
Lance: Please explain.
Clev: Blloddy eyes.
Lance: What about this life?
Clev: He was not a robot.
Clev: *sighs* I haven't seen him in six months.
Lance: Tell me more about him.
Clev: He is an amazing god. He has the most amazing life and he has an amazing sense of humour. Oh, and he's Jensen Ackles boyfriend.

De creepypasta Ben Drowned

Clev: Who?
Lance: Ben.
Clev: But he drowned.
Lance: How?
Clev: In the sea.
Lance: Who was behind it?
Clev: Ben was your angel
Lance: Where is ben now?
Clev: With you.
Lance: What is he doing?
Clev: Barely trying to keep his position.
Lance: Can he see me?
Clev: No because you are invisible in my eyes.
Lance: Are you protecting me from ben?
Clev: Yes.
Lance: Thank you.
Clev: No problems.
Lance: What is Ben capable of?
Clev: A name.
Lance: What can he do?
Clev: When he was young he caught many mice. Now he can only sleep and eat.
Lance: And majora?
Clev: To protect the world from devastation!
Lance Is ben evil?
Clev: Yes.
Lance: Will he ever stop?
Clev: Maybe in 50 years.
© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen Adware, Spyware en VirussenHet verschil tussen Adware, Spyware en VirussenAdware, spyware en virussen hebben het een en ander gemeenschappelijk, één ding is dat ze alle drie schadelijk zijn voor…
Computer kopen - Waar moet je op letten?De computer is inmiddels ondenkbaar in de Nederlandse samenleving, de gemiddelde Nederlander besteedt brengt dan ook elk…
Wat is een Trojan Horse?Wat is een Trojan Horse?De Trojan Horse is vernoemd naar het Trojaanse paard wat de stadsport van de stad Troje werd binnengehaald. Het paard za…

Schrijven met eenvoudige opmaaktalenSchrijven met eenvoudige opmaaktalenEenvoudige opmaaktalen als markdown, multimarkdown en wiki markup bieden een alternatief voor het werken met een tekstve…
Werking moderne encryptie: over SSL certificaten en sleutelsEncryptie, sleutels, codering, SSL en certificaten. Het zijn allemaal termen die we weleens tegenkomen. Vooral in de dig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cleverbot
  • http://www.cleverbot.com/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kropekk, Pixabay
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.