Voordelen van Telegram

Bijna iedereen met een smartphone gebruikt tegenwoordig wel applicatie om te chatten. Een van de best werkende chatapplicaties op de markt is Telegram.

Wat is Telegram?

Telegram is net als WhatsApp, iMessage en Google Hangouts een chat/berichten applicatie. Telegram is opgericht in 2013 door de oprichters van VK (het grootste sociale netwerk van Rusland). Hoewel het is opgericht door de makers van VK staat Telegram helemaal los van het sociale netwerk zelf.

Telegram op verschillende platformen

Standaard werkt Telegram op Android, iOS en Windows Phone (officiële apps), daarnaast zijn er door derden applicaties geschreven voor Windows, Mac OSX en Linux. Ook is er een webapplicatie gemaakt zodat je vanaf elk apparaat via de webapplicatie gebruik van Telegram kunt maken.

Betrouwbaarheid van Telegram

Doordat Telegram een geheel eigen versleuteling en protocol ontwikkeld heeft waarmee de applicaties communiceren kunnen ze de veiligheid garanderen. Telegram geeft 200.000 dollar in bitcoins weg aan de persoon die de versleuteling kan kraken. Tot de dag van vandaag is dat nog niemand gelukt. In de applicaties zit ook een functie om een versleuteld gesprek te starten waarbij alleen de zender en ontvanger de sleutel hebben om de berichten te ontcijferen. Hierdoor kunnen derden het gesprek niet onderscheppen.

Snelheid van Telegram

Naast veiligheid is snelheid ook een van de belangrijkste punten van Telegram. Aangezien ze vanaf het begin de focus op uitbreiding hadden kunnen ze makkelijk bijschalen in serverkracht. Ter vergelijking, tot voor kort werkte WhatsApp nog met een oudere techniek waardoor ze makkelijk en snel een app konden bouwen toen ze begonnen. WhatsApp is eind 2013 overgestapt op een nieuwere techniek met betere veiligheid en snelheid.

Starten met Telegram

Telegram is eenvoudig in gebruik en werkt vrijwel hetzelfde als WhatsApp. Je installeert de app vanuit de App Store of Play Store. Na het installeren wordt je mobiele telefoonnummer gevraagd, hier wordt ter verificatie een sms-bericht naar toe gestuurd en vervolgens ben je ingelogd. Als het ontvangen van de sms-bericht te lang duurt wordt je gebeld om de verificatiecode door te geven.

Op de computer werkt Telegram hetzelfde als op de mobiel. Je vult je mobiele nummer in en tikt de verificatiecode over vanuit de SMS. Elke keer als er een nieuw apparaat aan je account gekoppeld wordt krijg je een bericht van Telegram. Hierdoor weet je precies welke apparaten toegang hebben tot je berichten.

Berichten ontvangen op meerdere apparaten

Berichten ontvangen op meerder apparaten werkt vrij simpel. Als je een bericht ontvangt geeft elk apparaat een melding dat je een nieuw bericht hebt. Als je bijvoorbeeld op je tablet het bericht leest zijn ook direct op alle overige apparaten het bericht als gelezen gemarkeerd. Zodra je een bericht verzend wordt realtime het bericht getoond op de andere applicaties zodat je conversaties altijd blijven kloppen.

Vergelijking met WhatApp

Telegram Whatsapp
Op de computer te gebruikenAlleen op de smartphone te gebruiken
Is volledig gratisKost 89 Eurocent per jaar
Garandeert veiligheid door 200.000 dollar weg te geven aan degene die de beveiliging kan krakenVeiligheid en privacy is onduidelijk
Staat los van andere organisatiesOnderdeel van Facebook en onduidelijk wat Facebook met de gegevens van WhatsApp doet
Mogelijk om te kijken of bericht daadwerkelijk gelezen isAlleen maar mogelijkheid om te zien of een bericht is afgeleverd
© 2014 - 2024 Bramboos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orginele kaarten en cadeautjes versturen per postOrginele kaarten en cadeautjes versturen per postKaartjes en cadeautjes versturen of ontvangen per post is altijd leuk. Alleen is het iedere keer weer een uitdaging om h…
De geheimzinnige Kamer 40 (Oude gebouw)De geheimzinnige Kamer 40 (Oude gebouw)Aan de straat Whitehall in Londen staat een groot gebouw. Dit gebouw bestaat eigenlijk uit vijf aparte gebouwen. Eén van…
De Chevrolet CamaroDe Chevrolet CamaroAls concurrentie voor de Ford Mustang, die al twee jaar succesvol bleek te zijn, wilde Chevrolet ook een pony car op de…
Betaalapp Tikkie: eenvoudig een betaalverzoek sturenBetaalapp Tikkie: eenvoudig een betaalverzoek sturenHeb je geld voorgeschoten en wil je dit terugvragen? Met Tikkie betalen je vrienden, collega's of familieleden jou eenvo…

Booktube communityBooktube communityBinnen de maatschappij zijn al jaren stemmen te horen dat jongeren niet meer zouden lezen. Het internet zou een grote be…
E-mail versturen: het verschil tussen ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’E-mail versturen: het verschil tussen ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’Bij het versturen van een e-mail heb je drie opties bij het invullen van de e-mailadressen: ‘Aan’, ‘CC’ en ‘BCC’. Waar s…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Telegram_(applicatie)
  • http://telegram.org
Bramboos (6 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.