Social Media – Negatieve kanten van Facebook en platforms

Social Media – Negatieve kanten van Facebook en platforms Social media zijn ‘in.’ In het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw doen bijna alle pubers iets met social media en niet alleen pubers. We zitten op Twitter, Facebook, Super of Wats app en de ervaringen zijn lang niet altijd positief. De social media bieden kansen en geven plezier, maar er kleven kwalijke kanten aan het gebruik. Het wordt ingezet bij de marketing en speelt een niet onbelangrijke rol bij ronselpraktijken. Social media zijn ook een bron van nepnieuws, nieuws dat niet op feiten berust en niet is geverifieerd, maar dat via de netwerken razensnel de wereld over gaat.
Bron: FacebookBron: Facebook

Smartphone in plaats van gesprek

Het is een ergernis van veel ouders: hun kind dat zich niet los kan rukken van het schermpje van de smartphone. Ze hebben contact met een van hun vrienden of kennissen, met wie ze via social media verbonden zijn. Een gewoon gesprek lijkt niet meer mogelijk. De jongelui hebben op de sociale netwerken met Jan en alleman contact. Bijna alle pubers doen iets met social media. Meer dan 90 procent van de jongeren zit op Facebook, Twitter of een andere vorm van social media. Lang niet altijd is dat alleen maar leuk. Twee van de drie pubers hebben negatieve ervaringen. De social media hebben leuke kanten maar ook nadelen en zelfs kwalijke en gevaarlijke kanten.

Ouders en regels

Ouders moeten met hun kinderen praten over hun contacten en vragen wat ze doen. Met wie What’s appen ze en wat doen ze op Facebook. Ouders hoeven niet te accepteren dat hun zoon of dochter uren achter een schermpje zit. Om er over te praten moeten
Bron: WhatsAppBron: WhatsApp
de ouders weten wat de social media zijn en hoe het werkt.
Het is wijs om regels af te spreken:
  • geen social media aan tafel;
  • laptop, PC, iPad om een bepaalde tijd uit;
  • zet nooit op internet wat je ook niet in de krant zou zetten.

Achtervolging op internet en de negatieve kanten

Wie in een dolle of jolige bui iets op internet zet, kan wel eens van de koude kermis thuiskomen. Je kunt de macht over je publicaties kwijtraken en ooit geposte commentaren kunnen je jaren later nog achtervolgen. Foto’s die op een afgesloten Facebookpagina zijn geplaatst, kunnen worden gekopieerd en elders weer openbaar gepubliceerd worden zonder dat je er iets tegen kunt ondernemen. Commentaren met obscene taal en scheldwoorden kunnen later door potentiële werkgevers gegoogeld worden. Het kan je die
Bron: YouTubeBron: YouTube
droombaan kosten.

Voordeel

Het grote voordeel is dat je heel snel informatie en mensen kunt vinden en dat het stimuleert om creatief bezig te gaan met foto’s en filmpjes. Contacten verwateren minder snel, omdat je op de hoogte blijft van je vrienden en volgers. Oude klasgenoten vinden elkaar terug via bijvoorbeeld Facebook en contacten worden weer aangetrokken.
De social media gebruikers hebben de wereld in hun zak, ze kunnen contact maken met de hele wereld. Die contacten gaan ook door alle lagen van de samenleving heen.

Social Media

Bekende social media zijn:
  • Facebook;
  • What’s app;
  • You Tube;
  • Twitter;
  • Instagram;
  • Pinterest.

Facebook

Het wereldwijde netwerk van Facebook brengt mensen met elkaar in contact. Facebookers kunnen chatten, foto’s en filmpjes plaatsen; tekstjes schrijven en reageren op elkaar. Facebook kost jongeren al snel een uur per dag. Wereldwijd zijn er één miljard gebruikers.
Het gevaar van Facebook is, dat bij een open account, iedereen kan zien wat je schrijft en wat eenmaal op internet staat blijft altijd op internet staan. Je kunt vrienden toelaten tot jouw account, maar iemand kan onder een valse naam opereren.
Het advies is om alleen mensen toe te laten die je kent en je account af te schermen. Blokkeer mensen die vervelend doen en denk na voordat je persoonlijke informatie op Facebook plaatst. De gepubliceerde informatie gebruikt Facebook om advertenties te verkopen.

Nepnieuws

Facebook is een bron van nepnieuws, niet geverifieerd nieuws. Eenmaal gepubliceerd kunnen stemmingmakende, karaktermoordende en op het verkeerde been zettende berichten zonder feitencheck razendsnel digitaal de wereld over vliegen. Nepnieuws, met een compromitterende of schokkende inhoud wordt wat graag door een massa mensen gedeeld en van commentaar voorzien. Nepnieuws is moeilijk van echt nieuws te onderscheiden en het lezen van een krant en luisteren naar nieuwsprogramma's op radio en tv is onontbeerlijk voor een redelijke meningsvorming. Facebook is per definitie geen nieuwsmedium maar een sociaal medium waar iedereen zonder kennis van zaken iets op kan posten.

Whatsapp

What’s app lijkt op het versturen van een sms. Het is een gratis dienst. De verstuurde informatie is niet door iedereen te zien.

Bron: TwitterBron: Twitter

You Tube

Op You Tube staan filmpjes en kun je zelfgemaakte filmpjes publiceren. Om en nabij alles is op You Tube te vinden. Je kunt er zelfs cursussen vinden. Filmpjes die niet door de beugel kunnen vanwege bijvoorbeeld grof geweld of discriminerende inhoud, kun je melden. Ouders van jonge kinderen kunnen het beste samen met hun kinderen kijken.

Twitter

Op Twitter is een bericht van maximaal 140 tekens publiceren, die de mensen die je volgen kunnen lezen. Met een tweet bereik je in korte tijd een groot publiek, omdat anderen jouw bericht kunnen retweeten of doorsturen. Twitteraars moeten wel bedenken dat hun tweets altijd op internet blijven staan. Zijn er volgers die je niet ziet zitten, dan kun je ze blokkeren. Je kunt je account op slot zetten zodat je tweets alleen kunnen worden gelezen door mensen aan wie je toestemming hebt gegeven. Ook kun je een direct message sturen, die alleen gelezen kan worden door de persoon aan wie je hem stuurt.

Bron: InstagramBron: Instagram

Instagram

Met Intagram kun je foto’s maken en bewerken en koppelen aan andere social netwerksites. Foto’s zijn gemakkelijk te bewerken en te delen met bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Het gevaar schuilt in het feit dat als het eenmaal gepubliceerd is op internet, het daar altijd blijft staan. Ook wil Instagram de foto’s kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld advertenties. Het is daarom belangrijk om het privacybeleid en informatie over copyright in de gaten te houden. De database van Instagram bestaat inmiddels uit miljarden foto’s. Het is een dochterbedrijf van Facebook.

Pinterest

Bron: HyvesBron: Hyves
Pinterest lijkt op een prikbord. De gebruiker kan foto's op Pinterest zetten en afbeeldingen van anderen pinnen. Je kunt er 'moodboards' mee maken of verzamelingen van wat jouw interesse heeft of wat jou inspireert. Pinterest is vooral een vrouwending: 80% van de gebruikers is vrouw.

Hyves

Op Hyves konden mensen met elkaar in contact komen en blijven. Net als op Facebook kon je er teksten, foto’s en filmpjes op plaatsen. De gebruikers waren vaak wat jonger dan die van Facebook. Hyves stopte in december 2013 en ging verder als Hyvesgames, een spelletjes website. De profielen zijn verwijderd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Socialbesitas: een verslaving aan social mediaSocialbesitas: een verslaving aan social mediaVroeger bestonden er geen mobieltjes. Maar nu is dat heel anders. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en je…
Werk vinden via de social mediaWerk vinden via de social mediaWie op zoek is naar werk, moet het oude vertrouwde briefpapier maar even vergeten. Want ouderwets solliciteren dat werkt…
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…

Wat is Facebook en hoe werkt het?Wat is Facebook en hoe werkt het?Facebook: Wie kent de term inmiddels niet? Maar wat Facebook nu eigenlijk? Hoe werken sociale netwerksites en wie zitten…
Open een eigen YouTube kanaal en trek meer bezoekersOpen een eigen YouTube kanaal en trek meer bezoekersOp YouTube staan veel boeiende filmpjes en muziekclips, maar ook oneindig veel saaie video-opnames. Hoe kun je in dat en…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • Persbureau Ameland
  • www.wikipedia.nl
  • Afbeelding bron 1: Facebook
  • Afbeelding bron 2: WhatsApp
  • Afbeelding bron 3: YouTube
  • Afbeelding bron 4: Twitter
  • Afbeelding bron 5: Instagram
  • Afbeelding bron 6: Hyves
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.